25 de juliol del 2011

Plum Cake

Després de molts dies de feina que han impedit que pogués dedicar-me al blog, avui us porto una recepta tradicional, de les de tota la vida, però no per això menys interessant.
M'agrada tornar a agafar el ritme de publicar en el blog i més quan aquesta recepta me l'ha donat el meu amic Juan B.V., molt bon pastisser i que malgrat que va deixar la pastisseria per dedicar-se a altres coses, encara segueix preparant uns pastissos boníssims.
Espero poder publicar més receptes teves Juan, avui el post va dedicat a tu!

Es tracta d'un plum cake molt ràpid, i tenia tantes ganes de fer la recepta que no tenia cap fruita a mà per posar-hi, ni tan sols una poma (és que estic a punt de marxar de vancances i la nevera sembla un desert!). El pròxim serà amb fruites ja que la massa és espectacularment bona. Se n'hi poden posar de les que més us agradin, aquí no hi ha cap norma. Només caldrà que les enfarineu una mica abans d'incorporar-les a la massa per tal de que no se us enfonsin massa dins el pastís.

El resultat va ser totalment satisfactori, va desaparèixer de taula en pocs minuts!


Anem per la recepta, és facilíssima i molt ràpida; no estareu a la cuina més de 30 minuts.

Ingredients:

250 gr. de farina
250 gr. de sucre
250 gr. de mantega a temperatura ambient
1 sobre de llevat Royal
3 ous a temperatura ambient
ratlladura de llimona al gust ( enlloc de la ratlladura jo vaig posar-hi 1 culleradeta d'essència de vainilla )

Elaboració:

Precalentar el forn a 180ºC.

Barrejar els ous,  la mantega i el sucre amb les varilles fins obtenir una mescla homogènia. Afegir-hi la vainilla i seguir remenant fins que estigui ben incorporada.

Tamisar la farina amb el llevat i afegir-ho a la mescla anterior en 3 cops, fins que no s'hagi incorporat una part no afegir-hi la següent.

Omplir el motllo de plum cake amb la mescla anterior, prèviament engrassat.

Posar-ho al forn durant 60 minuts o fins que introduint un escuradents surti ben sec.



El tall va quedar així de bonic.



Podeu acompanyar-lo amb una miqueta de moscatell o Ratafia dels Raiers, us ajudarà a que sigui més lleuger i la combinació és perfecta.

Montse.

3 de juliol del 2011

Devil's Food Cake

Avui hi havia una celebració espercial a casa i les postres havien de ser alguna diferent, alguna cosa que no hagués probat abans. Durant la setmana vaig veure aquest pastís al blog de la Bea Roque: El Rincón de Bea, el qual us recomano que hi doneu un cop d'ull, us captivaran les seves creacions i la passió que hi posa.

Quan vaig veure la foto d'aquest pastís vaig saber que avui el faria, i dit i fet m'he posat a la cuina i el resultat visual és millorable però quan l'he portat a taula hi ha hagut una exclamació de sorpresa per part de tots els comensals i quan se l'han menjat no han pogut estar-se de repetir. Èxit total!!!
Estic molt sorpresa i contenta, ja que era la primera vegada que feia un pastís així.




Anem per la recepta. He fet algunes variacions per la falta d'alguns ingredients, ja se sap que a la muntanya no hi tenim de tot, però amb una mica d'imaginació i buscant receptes aquí i allà s'aconsegueix el mateix resultat.

Com veureu és un pastís de 3 pisos i a la vista resulta impactant, sobretot quan el porteu a taula, la gent es queda impressionada amb l'aspecte que té. Animeus a fer-lo, els vostres convidats no es quedaran indiferents.


Som-hi!

Ingredients per a la massa de les 3 bases:

280 gr. de farina
1 culleradeta de bicarbonat sòdic
1/4 de culleradeta de sal
250 gr. de mantega sense sal a temperatura ambient
220 gr. de sucre moreno
185 gr. de sucre blanc
4 ous grans
2 culleradetes d'extracte de vainilla
125 gr. de xocolata de cobertura desfeta
250 de buttermilk

Ingredients per la cobertura i el farciment:

300 gr. de xocolata de cobertura
300 ml. de nata líquida
50 gr. de sucre glas
60 gr. de mantega
400 ml. de nata per muntar

Elaboració de les bases:

Precalentem el forn a 180ºC
Desfer la xocolata al bany maria i reservar.
Tamisar la farina, el bicarbonat i la sal i reservar.
Batre la mantega amb els sucres fins que quedi una mescla esponjosa.
Afegir els ous un a un. No s'ha d'afegir el següent fins que el primer s'ha incorporat ben bé. Continuar batem 1 minut després de cada ou.
Quan s'hagin incorporat tots els ous, s'afegeix la vainilla i es bat 1 minut més.
Afegir la xocolata desfeta i batre fins aconseguir una mescla de color uniforme.
Afegir els ingredients secs en tres cops, anant-los alternant amb el buttermilk en 2 cops. Es començarà pels secs, després buttermilk i s'acabarà amb els secs. Cada cop que s'afegeixi un ingredient es batrà ben bé abans d'incorporar el següent.
Engrassar tres motllos de 18 cm. i dividir la massa en els motllos a parts iguals
Fornejar durant 30 minuts o fins que al punxaar amb un escuradents aquest surt sec. Jo he necessitat 45 minuts.
Deixar refredar dins els motllos durant uns 15 minuts i deprés desentmotllar i deixar els pans de pessic sobre una reixeta durant almenys 45 minuts.
Quan s'hagin refredat totalment els envoliquem amb un paper de film i els posem a la nevera durant tota la nit. Al dia següent s'haurà assentat millor la massa i el sabor.

Elaboració de la cobertura:

Escalfar en un caçó la nata líquida i el sucre glas, baten amb les varilles manuals per a que es desfaci el sucre.
Quan arrenqui el bull es treu del foc i s'aboca per damunt de la xocolata que ja tindrem trocejada.
Batre enèrgicament  amb les varilles manuals per a que s'integri bé, afegir la mantega fins que ens quedi una barreja suau i brillant.
Reservar a la nevera fins que l'haguem d'utilitzar.
Mentrestant, muntar la nata del farciment. No hi afegirem sucre ja que la resta d'ingredients ja són prou dolços.

Muntatge:

Fer un almíbar amb 50 gr. d'agua i 50 gr. de sucre deixant que es desfaci a foc lent sense que arrenqui el bull. Disoldre una culleradeta de cafè soluble en aquesta mescla. Això ens potenciarà el sabor de la xocolata i no dóna gens de gust a cafè (per als que no us agradi).

Colocar un dels pans de pessic sobre la base o plat per pastissos, podem posar una mica de nata sobre el plat per a que no es mogui el pastís. També podem posar unes tires de paper de forn sota la base del pastís per tal de que no s'en embruti el plat.

Mullem el pa de pessic amb l'almíbar (ho podem fer amb un biberó o un pinzell) i deixem que s'absorbeixi.
Extendre amb una espàtula una capa gruixuda de nata muntada per damunt del primer pa de pessic, si ens passem de les vores no passa res.

Colocar el segon pa de pessic al damunt i fer el mateix, primer l'almíbar i després la nata.

Colocar el tercer pa de pessic i només mullar-lo amb l'almíbar.

Si ens ha sobrat nata, es pot afegir a la xocolata desfeta. Jo n'he afegit 1/4 part aproximadament. Us quedarà una bona textura per treballar encara que perdrà la brillantor que s'ha aconseguit amb la mantega.

Comprobar que ens ha quedat el muntatge dels tres pans de pessic ben centrat i ja podem donar una primera capa de cobertura de xocolata, procurant tapar tots els forats i que ens quedi un pastís uniforme. Ho posem a la nevera durant uns 20 minuts per refredar aquesta capa.

Passat aquest temps, donarem l'acabar definitiu amb una altra capa de xocolata ben gruixida i allisarem tota la superfície del pastís per tal que ens quedi uniforme.
Retirem el paper de de forn i ho decorem al nostre gust.
Jo he reservat una mica de la mateixa xocolata de la cobertura i amb una boquilla arrissada he fet unes flors sobre les que he posat unes boletes de sucre de color marró fosc.

Aquí us deixo un tall d'aquest pastís de 12 cm. que ha estat un èxit total.



Us animo a que el feu, obtindreu la felicitació més sincera de qui se'l mengi!

18 de juny del 2011

Tatin d'Albercocs

Ja fa uns dies que vaig veure aquesta recepta en el blog Sweet Mondays i no en vaig fer gaire cas ja que no era molt vistosa i el resultat em va semblar poc satisfactori com a "tatin", pero en uns dies el propi blog va publicar una millora de la mateixa recepta amb uns bons resultats.
Doncs m'he decidit a fer-la per poder convidar el meu nevodet a berenar. A veure com surt!


Endavant amb la recepta, és molt fàcil!

Ingredients:

9 ó 10 albercocs que siguin durs (no molt madurs)
150 gr. de sucre + 200 gr. per fer el caramel
150 gr. de mantega
150 gr. de farina
3 ous
1 culleradeta de llevat químic (Royal)
el suc de mitja llimona
2 cullerades de licor (Cointreau, amaretto o qualsevol licor que tingueu a casa)

Elaboració:

Rentar bé els albercocs i tallar-los per la meitat, se n'ha de treure el pinyol i el seu voltant si la capa és molt dura. Es posen en un motllo rodó de 24 cm. amb la part exterior tocant el motllo, o sigui que un cop col·locats es veu la part on hi ha el pinyol.

En un caçó al foc, fondre el sucre amb l'aigua per fer-ne caramel. Un cop agafi color es treu del foc i s'hi posa el suc de mitja llimona i immediatament es tira pel damunt dels albercocs.
Es posa al forn a 180ºC durant 15 minuts aproximadament per a que es confitin.
Es pot obrir el forn, de tant en tant, per remenar-los i que totes les parts es confitin bé. Es treuen del forn i es reserven.

Per fer la massa del partís, es barreja la mantega (que ja la tindrem tova, amb un parell d'hores fora de la nevera ja n'hi ha prou) amb el sucre fins obtenir una mescla homogènia amb aspecte de mantega, després s'hi afegeixen els ous un a un per a que es vagin incorporant bé i després el licor. Finalment s'afegeix la farina, que ja haurem barrejat amb el llevat.

S'avoca la massa per damunt dels albercocs i es posa al forn a 180ºC durant 30 minuts aproximadament.

Es treu del forn i es deixa refredar abans de desenmotllar.
Un cop ben fret, es desemotlla deixant els albercocs a la vista, és a dir girant el motllo sobre un plat.

I... aquí teniu el resultat. Mireu quin tall, esponjós i molt gustós!



Avui hi posaré aquesta altra foto. El pastís estava sensacional, gairebé no va donar temps a que es refredés, va desaparéixer dels plats en un moment.

Espero que us quedi molt bé! Bones Postres!


Ah! Aquí també hi he posat una mica d'Espriplopio.

11 de juny del 2011

Pastís de Xocolata i Mascarpone amb Mousse de Maduixa

Com que encara tenim maduixes, avui he fet una adaptació de la recepta del blog corazón de almíbar del que en sóc una fan indiscutible; gairebé totes les receptes que he fet fins ara són d'aquest blog.
És un pastís molt fàcil de fer però que té un procediment llarg, el mascarpone té una textura espessa que he volgut alleugerir posant la mousse de maduixa com a decoració.
Bé, anem per la recepta:



Ingredients:

Base del pastís

3 ous
75 gr. de sucre
50 gr. de farina
25 gr. de cacau en pols sense sucre

Farciment

5 fulls de gelatina
3 cullerades de llet
200 gr. de xocolata postres
500 gr. de formatge mascarpone
100 gr. de sucre
1 culleradeta d'essència de vainilla
200 gr. de iogurt grec

Cobertura

200 gr. de nata per muntar
70 gr. de sucre
200 gr. de maduixes
2 fulls de gelatina

Elaboració

Per fer la base del pastís: batre els ous amb el sucre al bany maria, afegir la farina i el cacau tamisats fins que quedin ben incorporats a la mescla.

Precalentar el forn a 180º C. Preparar el motllo desmuntable amb paper de forn a la base i abocar-hi la massa. Fornejar durant 10 minuts. Un cop feta treiem del motllo i deixem refredar sobre una reixa.

Per fer el farciment: hidratar la gelatina en aigua freda.
Batre el mascarpone amb el sucre la vainilla i el iogurt.
Escalfar la llet i disoldre la gelatina, reservar en un bol gran i afegir-hi la mescla del mascarpone, remenar per a que quedi ben incorporada.

Posar l'aro desmuntable a la base i a abocar-hi al damunt la meitat de la mescla de mascarpone, posar a la nevera per a que qualli.

Fondre la xocolata al bany maria. Es deixa refredar una mica i es barreja a la resta de la mescla anterior. S'aboca sobre la capa ja cuallada del pastís.

Posar a la nevera durant unes 3 hores i després desenmotllar, amb un ganivet de fulla gran que s'haurà mullat amb aigua calenta rasar ben bé tot el voltant per a que es vegin les 3 capes.

Per la decoració: fer una mousse de maduixa amb els ingredients descrits, posar-la en una màniga pastissera i decorar el pastís al gust.
Afegir pel damunt xocolata negra ratllada o crocant d'ametlla. 

  
I com que estem adapatant el nou concepte Espriplopio hi he afegit un ingredient secret ...

Adjunto unes fotos més, he repetit la recepta en porcions individuals de diferents tamanys i aquest és el resultat:





9 de juny del 2011

Espriplopio

Aquesta setmana heu d'estar molt atents, la recepta es basarà en el concepte Espriplopio
No te la perdis! Segur que t'agradarà. Aquí tens alguna pista dels ingredients que contindrà...


Veurem que passa...

5 de juny del 2011

Cupcakes

Des que vaig descobrir que existien aquests pastissets que volia fer-los quan abas millor, aquest cap de setmana ha arribat l'hora. Els he fet de dos gustos: cupcakes de maduixa amb xocolata i cupcakes de xocolata amb mousse de maduixa. Els resultats han estat poc satisfactoris en quant a gust els primers, que m'ha sortit massa dolç el frosting i molt "estopenca" la massa i els segons massa unflats; es per això que hi les fotos però únicament explicaré una de les receptes ja que l'altra s'ha de millorar. He fet alguna variació però m'he basat en la recepta del blog corazón de almibar.



Cupcakes de Xocolata amb Mousse de maduixa

Ingredients per a 8-10 cupcakes:

135 gr. de farina de rebosteria
15 gr. de cacau en pols sense sucre
1 culleradeta de llevat Royal
1 ou
80 gr. de sucre
40 gr. d'oli d'oliva
150 ml. de buttermilk o nata líquida

Per la cobertura preparar una mousse de maduixa




Elaboració:

Precalentar el forrn a 180ºC.

Batre amb les varilles el buttermilk, l'ou, el sucre i l'oli fins que estigui escumós.

Barrejar la farina, el cacau i el llevat. Tamizar-ho sobre la mescla anterior i batre fins que estigui tot ben incorporat.

Posar les càpsules de magdalena dins d'un motllo per que no es deformin i abocar-hi la preparació anterior. Fornejar durant 15 minuts.

Treure els cupcakes del motllo rígit i deixar-los refredar sobre una reixa.

Posar la mousse de maduixa a la màniga pastissera amb una boquilla arrissada i fer la cobertura, esplvorejar pel damunt trocets de xocolata, crocant d'ametlla o el que més ens agradi (fruits cecs a trocets, anissets etc) i...

... ja els teniu llestos. Mireu que vistosos! 

1 de juny del 2011

Pa, vi, sucre i nata

Aquest postre em recorda la infantesa, avui seria impossible donar a un nen un berenar de pa amb vi i sucre, però fa uns anys, a pagès, això era la cosa més normal del món.... i no passaba res.

Avui us presento una evolució d'aquest fantàstic record, que he tret d'un llibre de cuina catalana que he tenia una mica oblidat; a més hi he afegit maduixes ja que ara estem en temporada i val la pena.
Espero que us porti bons records, animeu-vos que és molt senzill!

Endavant amb la recepta:


Ingredients:

uns panets
maduixes al gust, també poden ser fruits vermells
250 gr. de nata
40 gr. de sucre

Per al vi d'espècies:

1l. de vi negre
2 claus d'olor
1 branca de canyella
1 pell de taronja
1 pell de llimona
170 gr. de sucre

Elaboració:

Prepararem el vi d'espècies posant tots els ingredients en un cassó al foc. Quan arrenqui el bull ho retirem i ho deixem infusionar durant 24 hores.

Tallem els panets a llesques o en forma de "quessitos" i els xopem amb el vi.

Presentem el plat posat les llesques enmig, afegin vi calent al voltant i ho acompanyem amb les maduixes o els fruits vermells; finalment posem nata muntanda pel damunt.

Si volem fer la nata amb aroma d'espècies, muntarem la nata líquida afegint el sucre, mig polsim de clau d'olor, canyella en pols i mig polsim de pebre blanc.

També podem presentar-ho afegint unes virutes de xocolata negra pel damunt de la nata.