9 de novembre del 2014

Tartaletes de Carabassa amb Espècies


Si hagués de fer receptes amb totes les carabasses que el pare té a l'hort no acabaria en tot l'any, per tant seguiré aprofitant aquest excel·lent ingredient vegetal per menjar-lo de maneres diferents.
Avui serà en forma de tartaletes, dolces en la seva base i especiades en el seu farciment. Han servit per acabar un sopar informal amb amics i els elogis que s'han endut em porten a seguir proposant-vos receptes amb carabassa. 

La recepta l'he tret, un cop més, del magnífic blog Kanela y Limón, m'encanta com cuina i fotografia els resultats aquesta noia!!!


A part de les tartaletes individuals he volgut fer un pastís més gran per experimentar amb les coccions i l'efecte final i la practicitat un cop a taula.
   

He pogut comprovar que si optes pel pastís gran la gent repeteix i repeteix fins a no poder més, en canvi si poses una porció individual quan s'acaba ... no n'hi ha més! jajajaja. Així que fer un pastís gran resulta molt agraït, i això m'agrada!!!


Bé, anem amb la recepta. Amb aquestes quantitats a mi m'han sortit 1 pastís i 5 tartaletes.

Ingredients per la massa:

500 gr de farina de força
200 gr de sucre glas
150 gr de mantega a temperatura ambient
2 ous
10 gr de llevat químic en pols
1 pessic de sal

Ingredients pel farcit:

350 gr de purè de carabassa (tallar la carabassa a troços i posar-la al forn a 200ºC durant 30 minuts, enretirar la polpa, afegir una mica de sal i aixafar-la amb una forquilla fins obtenir el purè) 
250 ml de nata líquida per muntar
3 ous
1/2 culleradeta d'espècies de pa de gingebre*
1 pessic de sal

Elaboració:

Primer farem la massa: posar els ingredients amb l'ordre descrit en el bol de la batedora i barrejar-los fins que es mesclin bé. Els treiem del bol i sobre la taula de treball els unim amb les mans fins obtenir una bola (no s'ha d'amassar). Envoliquem amb paper film i deixem reposar la massa a la nevera durant 30 minuts.

Preescalfar el forn a 180ºC

Preparar el farcit col·locant tots els ingredients en el bol de la batedora, els batem fins aconseguir una mescla homogènia i reservem fins el moment de farcir les tartaletes.

Estirem la massa fins que tingui un gruix d'uns 5 mm. i la posem als motllos. Farcim amb la barreja de carabassa que havíem reservat i enfornem durant uns 20 minuts les tartaletes petites i uns 25-30 minuts el pastís gran.

Si us ha sobrat massa, podeu fer unes petites formes per decorar el voltant del pastís; només haureu de posar-les al forn un cop comenci a cuallar el farciment per les vores del pastís.

Deixar refredar abans de servir.






* Per fer la barreja d'especies de pa de gingebre he utilitzat aquestes quantitats:

15 gr de canyella en pols
4 gr de gingebre en pols
l'interior de 5 llavors de cardamom ben triturades amb el morter
2 gr de clau en pols
2 gr de nou moscada en pols
2 gr de pebre negre
5 gr d'anis estrellat en pols

Amb aquestes mesures en teniu per unes quantes receptes, guardeu la barreja en un pot hermètic.

Bé, espero que us animeu a fer receptes amb carabassa, us sorprendrà la seva versatilitat i obtindreu elogis, fins i tot dels mès escèptics.

Bones Postres!

Montse.

2 de novembre del 2014

Pastís de Carabassa i Caramel


Seguint amb les receptes amb carabassa, avui en toca una de dolça. Aquest pastís l´he tret del blog The Sweetest Taste i només llegir-la vaig pensar que els gustos funcionaven molt bé i com que encara tenia carabasses, vaig decidir que aquest el pastís que havia de fer aquest cap de setmana per celebrar l'aniversari del pare seria aquest! ....i quina sàvia decisió, l'èxit ha estat total, ha agradat i ha desaparegut dels plats en un plis plas!!!

Sense més, anem amb la recepta


Enlloc d'utilitzar 3 motllos de 15 cm., com diu la recepta original, jo he utilitzat només 2 motllos: 1 de 15cm i 1 de 18cm .

Us recomano fer el pa de pessic amb antelació i congelar-lo, els pastissos són més gustosos ja que s'han assentat els gustos i s'ha afermat el  pa de pessic. Si no teniu temps de congelar-los, deixeu-los d'un dia per l'altre envolicats en paper film dins la nevera.

Ingredients:

200 ml d'oli de gira-sol
200 gr. de sucre morè
100 gr. de sucre blanc
4 ous 
300 gr. de purè de carabassa (coure la carabassa a troços al forn durant 30 minuts a 200ºC, treure'n la polpa i triturar-la amb una forquilla)
1 culleradeta de pasta de vainilla
275 gr de farina
1 i 1/2 culleradetes de llevat químic
1 culleradeta de bicarbonat sòdic
1 i 1/2 culleradetes de canyella en pols
1/2 culleradeta de gingebre en pols
1/2 culleradeta de nou moscada en pols
125 ml de buttermilk (120 ml de llet i 5 ml de llimona, deixeu reposar durant 10 minuts)

Ingredients per la crema de caramel:

5 rovells d'ou
70 ml. d'aigua
220 gr. de sucre blanc
315 gr de mantega a temperatura ambient
4 cullerades de caramel

Ingredients per fer el caramel:

190 gr de sucre blanc
85 gr de mantega sense sal a temperatura ambient
115 ml de nata líquida per muntar

Elaboració:

Primer de tot farem el caramel posant el sucre en un caçó a foc mig. Deixar que es fongui tot el sucre sense tocar-lo i remenar-lo. Quan tigui color ambre (groc fosc) podeu donar-li unes voltes amb una cullera de fusta i el treieu del foc, hi avoqueu la mantega amb compte i remeneu fins que s'integri. Afegir la nata i remenar fins que tingueu el caramel. Si no se us forma un caramel ben llis o teniu algun grumoll, podeu tornar a posar el cacço al foc uns minuts a foc mig fins que tingueu la mescla homogènia. Dexeu atemperar una mica i passeu el caramel a un bol de vidre per refredar-lo del tot.

Per fer el pa de pessic, pre-escalfem el forn a 180ºC.
Tamisar la farina, el llevat, el bicarbonat, les espècies i la sal. Reservar.
Posar l'oli i els sucres en el bol de la batedora i batre una mica fins que s'integrin.
Afegir els ous un a un (no afegir el següent fins que l'anterior estigui ben integrat).  
Afegir el purè de carabassa i seguir batent fins que estigui integrat.
Afegir la meitat de la farina, després el buttermilk i finalment l'altra meitat de la farina batent a baixa velocitat fins que s'integri tot.

Repartir la massa en els motllos i fornejar durant 40 minuts o fins que al clavar una brotxeta surti seca. Deixeu refredar el pastís en els motllos abans desmotllar.

Per fer la crema de caramel, poseu els rovells d'ou en el bol de la batedora i bateu a velocitat alta mentre prepareu un almíbar amb el sucre i l'aigua que posareu en un bol al foc i amb un termòmetre ho deixareu bullir fins que arribi a 118ºC; el treieu del foc i sense deixar de batre els ous (que ja hauran muntat) tirareu l'almíbar en forma de fil pel costat del bol (vigileu que no toqui les varetes). Seguiu batent durant 10 minuts fins que la mescla estigui freda. Afegim la mantega i seguim batent durant 5 minuts. Afegir el caramel i batre fins que s'integri.

Per muntar el pastís, feu 2 ó 3 plaques de cada pa de pessic i aneu alternant-les amb la crema de caramel.  Amb aquestes quantitats en tindreu suficient per farcir els tot els pastís i recobrir-lo com el que jo he fet.
Com que teniu caramel de sobres, podeu poar-lo pel damunt decorant com més us agradi.
I ja el podeu servir!!!   


No m'ha donat temps a fer una foto del tall del pastís de sobre... només he pogut fer aquesta foto per a que vegeu l'interior...


Com ja us he dit, aquets pastís ha tingut molt èxit i m'ha agradat tant aquesta recepta que aquest pastís l'he fet ja 2 vegades amb una gan acceptació.


Aquesta és, a partir d'ara, la meva recepta preferida de pastís de carabassa. Gràcies The Sweetest Taste per compartir-la!!!


Bones Postres!

Montse.

26 d’octubre del 2014

Pastissets salats de carabassa

Aquest cop us presento una recepta salada!

Em van agradar tant aquestes carabassetes quan les vaig veure al blog de la Maria Lunarillos, que tenia que fer-les immediatament!!! He adaptat una mica la recepta al meu gust i van farcides amb dauets de carabassa, pernil, formatge parmesà i romer; a mi no m'entusiasma el gust de la carabassa però reconec que estan boníssimes!!

Poden servir per un primer plat d'un àpat o per sopar informal i asseguro que aquests pastissets triomfaran!!! ...però ben mirat també es podrien fer amb una farça dolça.... mmmm... això s'haurà de pensar millor.

Bé, anem amb la recepta...


Ingredients per a 16 pastissets:

1 carabassa mitjana (jo he fet servir la varietat "cacahuet")
2 receptes de massa cruixent ( ó 4 fulls de massa brisa comercial)
150 gr de pernil salat tallat a tiretes o dauets
50 gr de formatge parmesà a tires
1 ou
2 culleradetes de romer, sal i pebre

Elaboració:

Pelar i tallar la carabassa a daus petits.

Fregir el pernil salat a foc fort fins que estigui cruixent. Reservar.
En la mateixa paella afegir un raig d'oli i coure la carabassa a foc mig fins que estigui tova i daurada. Salpebrar.

Mentrestant, amb una tallador de galetes en forma de carabasa o amb una plantilla feta a mà (com he fet jo), aneu tallant la massa cruixent fins obtenir les 16 peces. (La meva plantilla fa 11,5cm x 6,0 cm, l'he fet amb una cartolina i he tallat les peces amb un cutter)


Un cop tingueu la carabassa cuita afegiu el pernil reservat, el formatge parmesà i el romer; doneu unes voltes amb una cullera de fusta i ja teniu la farça llesta...


... ompliu les bases amb una cullerada generosa de farça cadascuna...


... i aneu tapant cada pastisset amb les meitats de massa restants, feu pressió en els extrems amb els dits i segelleu apretant amb una forquila per tot el voltant de cada pastisset (així evitarem que surti el contingut quan els tinguem al forn). Pintar-los amb ou batut.
Amb el que ha sobrat de massa fer tiretes  i decorar les carabasses com veieu, tornar a pintar amb ou.


Posar les safates al forn, d'una en una, amb calor a dalt i a baix prescalfat a 200ºC i coure durant uns 20 minuts o fins que els pastissets s'hagin daurat.


I ja els teniu a punt de  servir! Es poden menjar calents o freds, si els prepareu amb antelació només caldrà posar-los uns minuts al forn abans de servir per tornar-los a tenir calents.

 


Són uns pastissets una mica laboriosos però molt fàcils de fer i amb un resultat espectacular. Ja veureu com us sorprendran!



Bon Profit!

Montse.

19 d’octubre del 2014

Taula Dolça per un 18è Aniversari


Aquest cap de setmana hem preparat una de les coses més divertides i gratificants de la pastiserria creativa, una taula dolça. L'Anna, una noia molt romàntica i amant del color rosa,  ha arribat a la majoria d'edat i en la seva festa no podia faltar una sorpresa dolça de color de rosa; aquesta taula s'ha fet seguint els seus gustos en colors, sabors i aspecte.

Després d'un sopar ben animat envoltada de família i amics, l'Anna ha descobert el que hi havia darrera d'aquell "biombo" misteriós...


Els dolços els formaven un pastís Pastís de Xocolata i Guiness amb Swiss Buttercream de Gerds...


 Galetes de Maduixa i de Xocolata glassejades amb la inicial...



 Cupcakes de Maduixa farcit de ganache de xocolata negra i coberts amb swiss buttercream de móra...


Mini cheesecakes amb melmelada de fruits del bosc...


Tot envoltat de moltes xuxes que, per descomptat, eren de color rosa i fúcsia donant un caràcter més juvenil a la taula; tampoc podia faltar el nou protagonista de la vida de l'Anna: el número 18 fet d'espelmes de color fúcsia.


 I aquí us deixo algunes fotos més de la taula ...








Només em queda donar les gràcies a la família de l'Anna per confiar en nosaltres!!! També hem gaudit molt de la preparació i sobretot de la il-lusió que hi heu posat!!!

Bones Postres!

MOntse.

31 d’agost del 2014

Pastís de Móra en potets de vidre


Després d'aquest llaaaarg estiu ja era hora d'anar tornant a la realitat, s'han acabat les vacances i ja tenia ganes de fer noves receptes i començar de nou amb les publicacions...

Aquest cap de setmana vaig celebrar una sopar amb amics i volia fer alguna cosa diferent, havia vist vàries vegades els pastissos posats en potets i sempre m'han semblat molt bona idea, definitivament després d'haver-los fet em semblen una gran, gran idea; són ideals per emportar a qualsevol lloc (un menjar al camp, a casa dels amics, a casa dels familiars...) són practics i molt nets ja que els guardes molt fàcilment i duren 3 ó 4 dies sense problemes.

Bé, anem amb la recepta.

Una de les fruites de l'estiu que m'agraden més són les móres i aquí hi són presents per partida triple en 3 textures diferents 


Per començar haureu de fer un pa de pessic (base per pastissos) de la secció dels bàsics, afegint-hi pasta de móra i si teniu móres naturals també n'hi podeu posar unes quantes, us quedarà deliciós!!!
Podeu fer-ho en una planxa gran quadrada de pa de pessic o el motllo que indica la recepta i després dividir-lo en 2 planxes rodones més finetes ( a mi m'agrada més així, ja que no queda tanta "crosta" al pa de pessic) 

Per fer les dues capes del farcit vaig fer dues cremes diferents: una swiss buttercream de móra i una crema de formatge de móra.

Per la swiss buttercream de móra, en tindreu suficient amb una recepta de la secció dels bàsics (encara us en sobrarà, poseu-ne tanta com vulgueu!!!) que finalitzareu afegint-hi 1 ó 2 cullerades de pasta de móra (al vostre gust).

Per la crema de formatge de móra, necessitareu els següents ingredients:

250 gr. de mantega a temperatura ambient
125 gr. de sucre glas
350 gr. de formatge cremós (tipus Philadelphia) ben fret
2 cullerades de pasta de móra

Elaboració:

Poseu la mantega al bol de la batedora de elèctrica i bateu a velocitat alta durant uns minuts fins que la mantega blanquegi.

Reduïu la velocitat a baixa mentre afegiu el sucre glas prèviament tamizat i llavors seguiu batent a velocitat mitja-alta un parell de minuts, just per a que s'incopori tot plegat.

Afegiu el formatge cremós, bateu a mitja velocitat només fins que s'incorporin tots els ingredients i tot seguit afegiu la pasta de móra (al gust, jo 2 cullerades), seguir batent fins incorporar

Muntatge dels potets/pastissets:

Amb un tallador rodó de la mida dels potets talleu dos cercles per cada potet. Poseu un cecle de pa de pessic al fons del potet, seguiu amb una capa de crema de formatge, torneu a posar un cercle de pa de pessic de móra, després una capa de swiss buttercream de móra i finalment acabeu posant una capa de melmelada de móra, de fruits de bosc, de gerds o de qualsevol fruit vermell. 


Podeu guardar els potets a la nevera i treure'ls una o dues hores abans de comsumir-los, així les cremes estaran ben suaus.


Aquest és l'aspecte que tenen 2 dies després de fer-los. Es guarden perfectament a la nevera i he de dir que encara estaven millor passat a aquest temps.... uummmmm....


No n'ha sobrat ni un!!! Han estat un èxit i ningú ha deixat una engruna dins el pot!!

Espero que us animeu a fer aquesta modalitat de pastís, és molt pràctica i sorpren per la seva originalitat.... ah! i amb imaginació hi podeu posar qualsevol recepta que us agradi.

Bones Postres!

Montse.

6 de juliol del 2014

Pastís de Massa Cruixent amb Cireres

De nou cireres! I és que les cireres són una exquisidesa...
Avui us porto el clàssic pastís de massa cruixent farcit amb cireres, és senzill de fer encara que una mica laboriós però el resultat val la pena! Aquest pastís pot ser una bona porció de fruita diària i és perfecte per un berenar.

Ah! i la massa cruixent passa a formar part de la secció dels 'bàsics', ja què no val la pena anar a comprar aquesta massa quan és tant senzilla de fer; us evitareu greixos industrials, és més bona la casolana i també la podeu congelar. Ja veieu, tot són avantatges!!

Bé, anem amb la recepta... 


Ingredients per a la massa cruixent:

310 gr. de farina
50 gr de sucre
225 gr de mantega ben freda
1 ou
1 culleradeta de sal

Ingredients per al farcit:

700 gr de cireres fresques desossades
150 gr de sucre
1 ou
2 cullerades de maizena
1 veina de vainilla fresca

Elaboració del farcit:

Començarem a fer el farcit de cireres el dia abans de fer el pastís.

Posem les cireres desossades en un bol i hi afegim el sucre i l'interior de la veina de vainilla. Ho remenem bé i deixem el bol a la nevera durant tota la nit per a què maceri.

També s'hi pot afegir una mica de licor de cireres (Kirsh) si us agrada; o si no teniu vainilla fresca doncs amb 1 culleradeta d'extracte de vainilla líquid també anirà bé.

Elaboració de la massa i el pastís:

Posar la farina, el sucre, la sal i la mantega tallada a dauets petits en un bol i ho barregem amb els dits fins obtenir una massa terrosa.

Afegir l'ou i seguim barrejant fins que la massa es desprengui de les parets del bol i dels dits; si ens falta farina n'afegirem de mica en mica. (Aquesta recepta no porta aigua o llet com moltes altres ja que l'ou hi dóna el líquid suficient, si no voleu utilitzar ou el podeu substituir per 4 cullerades d'aigua o llet)

Fer dues boles, envolicar-les amb paper film i deixar-les a la nevera durant 1 hora mínim.

Un cop fora de la nevera estirem la massa amb el corró i formem 2 planxes d'uns 3 mm.

Untar el motllo amb mantega i posar una planxa de massa cruixent deixant que sobre-surti una mica per sobre del motllo. Posar-ho al congelador mentre engeguem el forn a 200ºC (sense aire).

Quan el forn estigui calent, treiem el motllo del congelador i fornegem la massa durant 15 minuts.

Mentrestant, afegir la maizena a les cireres i remenar per a què es barregi molt bé amb els líquids de la maceració.

Un cop s'hagi daurat lleugerament la massa, posar la mescla de cireres en el motllo i amb l'altra planxa de massa fer tires per formar un enreixat per fer la part superior del pastís.

Pintar l'enreixat amb l'ou batut i fornejar (a la part baixa del forn) durant uns 40 minuts o fins que la massa tingui color daurat i el farcit faci bombolles.


Deixeu-lo refredar una mica i ja teniu un pastís exquisit per acabar un àpat lleuger o per berenar i prendre un tè. Si us agraden les cireres... aquest és el vostres pastís!!!


Us animo a que el feu a casa mentre duri la temporada de cireres, estic segura que si el feu un cop el tornareu a repetir!

Bones Postres!

Montse.



29 de juny del 2014

Bundt Cake amb Cireres i Vainilla Bourbon

Les cireres són una de les meves fruites preferides, una debilitat! i ara que estem en plena època havia de preparar algún pastís amb aquestes meravelles; buscant per la xarxa vaig trovar aquest bundt que és tant gustós, suau al paladar, esponjós, delicat... que s'ha convertit en el bundt per excel·lència, el primer, l'impressionant... resumint el BUNDT amb majúscules!

El vaig trovar en el blog I love Bundt Cakes i em va captivar només llegir el títol i realment quan el vaig fer va ser tal com m'esperava o inclús millor!!!


La recepta és molt fàcil i si teniu cura d'utilitzar un motllo espectacular us quedarà un pastís no menys seductor.


Anem amb la recepta.

Ingredients:

300 gr de sucre
200 gr de formatge cremós tipus Philadephia
225 gr de mantega a temperatura ambient 
4 ous grans
1 i 1/2 culleradetes de pasta de vainilla bourbon (si no en teniu anirà bé extracte de vainilla)
80 gr de nous a troços ( jo només en tenia la meitat però va quedar igualment bo)
300 gr de cireres fresques desossades senceres
315 de farina de rebosteria
1 i 1/2 culleradetes de llevat químic

Elaboració:

Pre-escalfar el forn a 170ºC i engreixar el motllo amb oli o mantega.

Tamisar la farina amb el llevat. Reservar.

Posar la mantega, el sucre i el formatge cremós en el bol de la batedora i batre fins que estigui cremós.

Sense deixar de batre, afegir la pasta de vainilla i els ous un a un; no incorporar el següent fins que l'anterior estigui incorporat (pot ser que després d'afegir els ous la massa tingui un aspecte tallat, no passa res, s'arreglarà quan hi afegirem la farina).

Retirar el bol de la batedora i afegir les nous i les cireres, barrejar-ho tot amb una espàtula.

Afegir poc a poc la mescla de farina i anar remenant amb l'espàtula fins que s'hagi incorporat. 

Abocar la massa en el motllo i posar al forn durant uns 60 minuts, comprovar amb una brotxeta si està cuit abans de treure'l (ja sabeu, cada forn és un món!)

Deixar reposar en el motllo durant uns 15 minuts, després desmotllar i deixar refredar completament sobre una reixeta.

Si voleu podeu posar-hi pel damunt un glassejat de vainilla, com vaig fer jo; queda espectacular!!!

Ingredients per al glassejat:

220 gr de sucre glas tamizat
15 gr de mantega fosa
1 culleradeta de pasta de vainilla bourbon
4-5 cullerades de llet sencera

Elaboració:

Mesclar la mantega i el sucre en un bol, afegir la vainilla i incorporar la llet a cullerades d'una en una mentre remenem i fins aconseguir la textura desitjada (potser no necessitareu tota la llet).

Ara ja podeu repartir el glassejat pel damunt del pastís... i ja el teniu!!!!

Podeu decorar amb unes cireres, donarà un aspecte saludable i rústic, com a mi m'agrada!!!


Mireu la foto del tall, no em digueu que no donen ganes de clavar-li una queixalada!!


Bé, com us podeu imaginar, aquest bundt cake va tenir un èxit rotund; ja estic pensant una ocasió per tornar-lo a repetir!!! Us recomano que el proveu a casa, us encantarà! Ah! i aprofiteu mentre duri la temporada de cireres, que és molt curta!

Bones Postres!

Montse.