5 de juliol del 2015

Mousse de Xocolata i Caramel Salat

Qui s'atreveix a encendre el forn amb aquesta calor???? Les postres d'aquest estiu han de ser lleugeres i fresques per poder suportar aquestes tardes tan caloroses...., ja sé el que direu: hi ha postres més fresques que una mousse però servida ben fresca, recent sortida de la nevera i no excessivament dolça, deixa un bon sabor de boca i és perfecta per acabar un àpat lleuger.


Fa uns dies, buscant la recepta del caramel salat vaig trobar aquesta meravella de mousse de xocolata que, amb la dolçor del caramel combinat amb el toc de la sal dóna un resultat diferent, elegant... en definitiva: sofisticat.


Bé, anem amb la recepta

Ingredients per a 6 vasets:

45 gr de mantega a tª ambient
100 gr de sucre
180 ml de nata líquida
170 gr de xocolata 70% cacau en trocets petits 
4 ous grans
1/2 culleradeta de flor de sal

Elaboració:

Posar el sucre en un caçó al foc a temperatura mitja i deixar que es faci caramel sense tocar-lo ni remenar-lo fins que tingui un color d'ambre. 

Treure del foc i afegir la mantega (amb compte que no us esquitxi) i remenar fins que es fongui. 

Afegir la nata i remenar, en aquest punt si veieu que us queden grumolls o no se us queda una mescla homogènia podeu tornar a posar el caçó al foc a mitja temperatura i remenar fins que arrenqui el bull.

Afegir la xocolata i remenar fins que es desfaci i s'hagi incorporat a la mescla. Posar en un bol gran i deixar refredar.

Un cop la xocolata estigui freda, afegir els rovells d'ou i remenar fins incorporar-los.

En un altre bol, batre les clares a punt de neu.

Afegir 1/3 de les clares a la mescla de xocolata i remenar amb una espàtula tot afegint la flor de sal. Afegir la resta de clares i remenar fins que obtinguem la mousse sense deixar-nos cap puntet blanc.

Repartir la mousse en vasets i posar a la nevera per a què agafi cos, mínim de 8 hores.


Treure de la nevera en el moment de servir. Podeu acompanyar aquesta mousse amb fruits vermells, el contrast donarà un punt més de frescor; jo no en tenia i no ho he pogut fer aquest cop! De totes maneres, mireu quina mousse tan esponjosa en aquesta cullerada! la trobeu apeteixible??? 


Com que ja estava a la cuina he aprofitat per fer més caramel ja què sempre dóna un punt més festiu a les postres: la fruita, un gelat... 

En faig una recepta i la guardo en un pot de vidre a la nevera, es pot guardar 15 dies més o menys.La recepta ja la coneixeu, la teniu aquí i també la podeu trobar a la secció dels bàsics.


Bé, espero que us animeu a fer aquestes postres tan senzilles i exquisides, ja veureu com els vostres convidats us delectaran amb tota mena d'elogis!!!

Bones Postres!

Montse.

Caramel

Sempre va bé tenir a la nevera un pot de vidre amb caramel casolà per endolçar qualsevol mena de postres: fruita fresca, gelats, pans de pessic, galetes...

Aquí teniu aquesta senzilla recepta per que no us falti mai un toc dolç a la cuina.



Ingredients:

190 gr de sucre blanc
85 gr de mantega sense sal a temperatura ambient
115 ml de nata líquida per muntar

Elaboració:

Posar el sucre en un caçó a foc mig. Deixar que es fongui tot el sucre sense tocar-lo ni remenar-lo. Quan tigui color ambre (groc fosc) podeu donar-li unes voltes amb una cullera de fusta i el treieu del foc, hi avoqueu la mantega amb compte i remeneu fins que s'integri. Afegir la nata i remenar fins que tingueu el caramel. Si no se us forma un caramel ben llis o teniu algun grumoll, podeu tornar a posar el caçó al foc uns minuts a foc mig fins que tingueu la mescla homogènia. Dexeu atemperar una mica i passeu el caramel a un bol de vidre per refredar-lo del tot.

Un cop fred ja el podeu tapar i guardar a la nevera!

Senzill oi??!!

Bones Postres!

Montse.

14 de juny del 2015

One Bowl Chocolate Cake

Aquesta recepta ja l'he fet en vàries ocasions i és un pastís que mai decepciona, ben al contrari, és un pastís perfecte per als amants de la xocolata en estat pur i a més, es diu així perquè es fa tot en un sol bol o sigui que quasi no s'embruta res en la seva preparació; conclusió: el pastís de xocolata ideal.

En aquesta ocasió l'havia de fer per l'Edna que recentment ha complert 18 anyets i a ella li encanta el color rosa i també la xocolata, així que l'he combinat amb una swiss buttercream de gerds que té aquest color rosa tan delicat.

La recepta l'he tret del blog El Rincón de Bea, qui és tota una especialista en pastissos de pisos; i com a curiositat per a les que em llegiu, aquesta és la recepta que un dia vaig intentar publicar i en el moment de pujar-la al blog se'm va borrar i no vaig poder recuperar de cap manera. Espero que avui tingui una mica més de sort!!!


Els ingredients que us poso són el doble de la recepta del blog de la Bea ja què jo he fet servir 1 motllo de 18 cm i un de 15 per fer aquest pastís i n'hi va haver suficient per 1 motllo més de 10 cm.

Ingredients:

130 gr. de cacau pur en pols 
420 gr. de farina normal
500 gr. de sucre
3 culleradetes de bicarbonat sòdic
1 i 1/2 culleradetes de llevat químic en pols
1 culleradeta de sal
4 ous grans
360 ml. de buttermilk (350 ml de llet amb 10 ml de llimona)
360 ml d'aigua tèbia
6 cullerades d'oli d'oliva suau
2 culleradetes d'extracte de vainilla

Elaboració:

Pre-escalfar el forn a 180ºC, engreixar els motllos amb mantega i posar-hi paper de forn a la base.

En el bol de la batedora, tamisar la farina, el cacau en pols, el sucre, el bicarbonat, el llevat químic i la sal.

Afegir-hi els ous, la buttermilk, l'aigua, l'oli i l'extracte de vainilla. Batre fins obtenir una massa homogènia i sense grumolls (uns 3 minuts).

Abocar la massa en els motllos, dividint-la segons l'alçada que vulguem donar als pastissos.

Fornejar durant uns 45 minuts els 2 motllos més grans, el de 10 cm estarà fet en 35 minuts aprox., comproveu clavant una brotxeta dins els pastís abans de treure'ls.

Deixar refredar dins els motllos i després desmotllar, aneu amb de compte al desmotllar aquests pastissos ja que en calent són molt fràgils. Si encara no estan ben freds deixeu-los sobre una reixeta.

Emboliqueu-los en paper film i deixeu-los a la nevera fins el dia següent, també podeu congelar-los si els feu uns dies abans, surten perfectes.

Un cop freds o descongelats (24 hores a la nevera) ja es poden tallar, farcir i decorar. En aquesta ocasió hi he posat 2 receptes de la Swiss Buttercream que teniu a la secció dels bàsics, afegint-hi 2 cullerades de pasta de gerds al final. També hi he posat melmelada de nabius en cada capa de farcit.


Pel que m'han dit la sorpresa de l'Edna ha estat màxima i el pastís ha estat tot un èxit!!!

Animeu-vos a fer aquest pastís de xocolata taaaaaaaan fàcil, ràpid de preparar i que té un resultat excepcional!!! Us sorprendrà, creieu-me!!!




Bones Postres!

Montse. 

  

7 de juny del 2015

Clafoutis de Cireres

Ja ha començat l'època de cireres i avui m'he decidit per una recepta que feia molt temps que volia fer: el clafoutis de cireres. He estat mirant algunes receptes a la xarxa i finalment he fet un mix d'algunes d'elles, el resultat ha estat molt satisfactori i és un postre molt adequat per dies de calor en els que no ens ve de gust acabar els àpats amb postres pesats; els blogs que m'han inspirat han estat el Blog de cuina de la Dolorss i Maria Lunarillos entre d'altres. 

De la lectura de tots ells he descobert que el clafoutis és d'orígen francès i que aquesta paraula per si mateixa ja vol dir que és de cireres, és a dir, que el títol d'aquesta entrada hauria de ser senzillament "Clafoutis"; si enlloc de posar-hi cireres hi posem una altra fuita com peres, figues... llavors es diu "Flognarde". Serà bo d'anar fent proves amb diferents fruites a veure com surten...


Aquest cap de setmana ja l'he fet dos cops, un amb el típic motllo baix i l'altre amb les mini-cocottes per tal de fer raccions individuals. Amb els ingredients que us poso n'hi ha prou per un motllo de 25-27 cm. o per 8 mini-cocottes.


Bé, sense més preàmbuls anem amb la recepta.

Ingredients:

450 gr de cireres desossades
3 ous
300 ml de llet
100 gr de sucre
60 gr de mantega
1 culleradeta d'extracte de vainilla 
50 gr de farina d'ametlla
50 gr de farina
mantega per engreixar el motllo i sucre morè per espolvorejar-lo
sucre glas per espolvorejar pel damunt

Elaboració:

Engreixar el motllo amb mantega i espolvorejar-lo amb una mica de sucre morè, hi donarà un toc molt agradable al paladar.
Pre-escalfar el forn a 180ºC.

Fondre la mantega al microones i deixar que temperi abans d'utilitzar-la.

Batre els ous amb el sucre fins que escumin, afegir la mantega a poc a poc mentre seguim batent. Afegir les farines i batre fins que no quedin cap grumoll. Afegir la llet i la vainilla i batre fins que estigui tot incorporat.

Posar les cireres al motllo i afegir-hi la mescla anterior.

Fornejar durant un 45 minuts si ho feu en un sol motllo i uns 35 si el feu amb les mini-cocottes. Si veieu que no queda torrat (en el cas del motllo) podeu gratinar al final uns minuts a 200ºC.


Aquestes postres es poden consumir tant tèbies com fredes de la nevera, en dies de calor com avui, ben fresques i acompanyades d'una bola de gelat de vainilla seran una bona opció per acabar un dinar amb molt bona nota!!!

Espolvoregeu-hi una mica de sucre glas pel damunt, un cop fred, abans de servir.


Com veieu, no us he posat el clafoutis de motllo, ja què no m'ha donat temps de fer fotos!!! només he pogut fer la foto del tall!!!


 Bé, espero que us animeu a fer aquestes postres taaaant fàcils i amb un resultat taaaant bo!!!

Bones Postres!

Montse.

10 de maig del 2015

Tartaleta de Crema de Fruita de la Passió amb Fruits Vermells

Segueixen aquestes primeres calors i només em vénen de gust les postres fresques, cítriques i amb fruita natural així que avui he tornat a fer una tartaleta de massa cruixent, aquest cop hi he posat una crema molt refrescant de fruita de la passió i pel damunt uns fruits vermells que aquests dies trobo amb molta facilitat al supermercat.


La massa de la tartaleta ja la coneixeu, podeu seguir la recepta aquí, i la crema és una recepta del famós llibre Ladurée Sucré que he adaptat una mica a la meva manera...


Per fer aquesta tartaleta prepareu prèviament la massa cruixent per un motllo d'uns 24 cm. amb base desmuntable.

I per la crema de fruita de la passió necessitareu els següents ingredients:

250 gr. de mantega a tª ambient
2 fulls de gelatina
2 ous + 1 rovell
150 gr de sucre
1 culleradeta de maizena
2 cullerades de pasta de fruita de la passió
2 cullerades de suc de llimona

Elaboració:

Posar els fulls de gelatina dins un bol amb aigua freda durant almenys 10 minuts.

En un caçó per anar al foc barrejar els ous, el rovell, el sucre, la maizena, la pasta de fruita de la passió i el suc de llimona. Posar a foc lent fins que arrenqui el bull i espessi tot remenant amb una espàtula.

Retirar del foc i afegir la gelatina ben escorreguda.

Deixar refredar lleugerament (uns 10 minuts), afegir la mantega i batre amb el batedor elèctric fins que quedi ben incorporada.

Tapar a pell amb film transparent i deixar a la nevera per refredar completament.


Per muntar la tartaleta tindrem la massa cruixent i la crema de fruita de la passió ben fredes, omplim el motllo de massa cruixent amb la crema i repartim els fruits vermells fins cobrir tota la crema.

Reservar a la nevera fins el moment de servir.


Espero que us animeu a fer tartaletes, si comenceu no podreu parar d'imaginar composicions per fer-ne més i més... són addictives!!! i molt senzilles de fer!!!

Bones Postres!

Montse.

3 de maig del 2015

Tartaletes de Crema de Llimona i Gerds

Ara que ja comença a fer calor venen de gust unes postres refrescants, amb fruita fresca i de gustos cítrics. Les tartaletes són molt bona opció per aconseguir tots aquests requisits ja què les podeu farcir de la crema que més us agradi i posar-hi la fruita que us de gust; també són perfectes per portat-les a un d'aquests dinars amb amics que el bon temps convida a fer a l'aire lliure.

Com que a mi m'agrada molt la llimona i vaig trobar un bon assortit de fruits vermells a la botiga, m'he posat mans a l'obra per fer les tartaletes que avui us presento.    


La massa cruixent de la tartaleta ja la coneixeu, la podeu trobar a la secció dels bàsics i també aquí, encara que avui us poso aquesta altra recepta perquè la cocció l'he fet només abans de posar-hi el farcit.



Ingredients: (Amb aquestes quantitats us sortiran unes 10 tartaletes de 8 cm de diàmetre)

250 gr. de farina de rebosteria
65 gr. de sucre glas
125 gr. de mantega
1 ou M

Elaboració:

Preescalfar el forn a 180ºC

Posar en el bol de la batedora, la farina, la mantega a daus, l'ou i el sucre i barrejar-ho a velocitat alta fins que obtinguem una massa terrosa; la treiem del bol i l'acabem d'unir amb les mans sense amassar en excés.

Posar la massa entre 2 papers de forn lleugerament enfarinats i estirar-la amb el rodet, la tallem amb un tallador circular (o amb el que tingueu a casa: un bol, una tassa...) una mica més gran que les tartaletes (que tindrem engreixades) i les folrem, les punxem amb una forquilla i hi posem un paper de cuina a sobre de cadascuna i les emplenem de llegums secs per fer pes i així evitarem que ens pugi la massa dins el forn. 
Fornegem durant uns 13 minuts, treiem els llegums i seguim fornejant uns 10-12 minuts més.

Treiem del forn i deixem refredar completament.  

La crema de llimona és molt senzilla de fer, anem per la recepta:

Ingredients: ( amb aquestes quantitats en tindreu prou per les 10 tartaletes i en sobrarà una mica)

220 gr de sucre
3 ous sencers i un rovell d'ou
200 ml de suc de llimona recent espremut
100 de mantega
ratlladura de llimona al gust, jo hi he posat 1/2 llimona

Elaboració:

En un bol apte per microones posar el sucre, els ous, el suc i la ratlladura de llimona, remenar-ho una mica amb les varetes.
Escalfar-ho al microones per espais d'1 minut, anant removent fins que espessi i bulli; seran 3 ó 4 minuts en total.
Quan ja hagi bullit i estigui espès hi afegim la mantega i remenen fins s'hagi incorporat.
Deixem refredar del tot abans d'utilitzar.   

*Un cop fredes les tartaletes i la crema de llimona, ja es poden farcir, però abans un petit truc per evitar que s'estobi la massa de la tartaleta un cop farcida, és pintar l'interior de la tartaleta amb xocolata blanca fosa. Només cal posar una petita quantitat de xocolata blanca en un bol i fondre-la en el microones a temperatura baixa i en tongades de pocs segons per no recremar-la.

Bé, ara si: ja podeu posar una bona capa de crema de llimona i per damunt el gerds, les móres, els nabius, maduixes... el que vulgueu! 


*Reserveu les tartaletes a la nevera fins el moment de consumir, la crema de llimona ben freda és molt més bona i refrescant.   

*Podeu pintar la fruita amb abrillantador de pastissos o amb una mica de melmelada d'albercoc calenta i tindreu un pastisset més brillant i vistós! (jo em vaig oblidar de fer-ho :( 




També podeu optar per fer una sola tartaleta gran per anar més ràpid i també tindreu un gran resultat, aquest cap de setmana he fet les dues versions i la gran l'he fet de maduixes i els nabius que em m'han sobrat de les altres tartaletes.


Ha estat un cap de setmana molt profitós, ja ho veieu!!!

En aquesta tartaleta si que hi he posat la melmelada d'albercoc per abrillantar, a la fot no s'aprecia però hi ha un abans i un després de posar-la, jajaja... 


Bones Postres!

Montse.

26 d’abril del 2015

Pastís textures de Maduixa i Xocolata

El pastís d'avui ha satisfet els desitjos d'una noia a la que li agraden molt la xocolata i les maduixes i ha format part de la celebració del seu catorzè aniversari.

En dic "textures" de maduixa i xocolata per què conté aquests dos ingredients en vàries versions; per començar el pa de pessic és un genovès amb sabor de maduixa, la cobertura és una swiss buttercream de Nutella i els farcits són: melmelada de maduixa, ganache de xocolata negra i més SMB de Nutella; la decoració, ja ho veieu, maduixes, gerds i aquests regalims de color vermell són xocolata blanca tenyida.

La novetat d'aquest pastís és que he utilitzat una variació de la recepta del tradicional pa de pessic genovès base per pastissos (que teniu a la secció dels bàsics). He fet una recepta del blog que tant admiro Kanela y limón i el resultat és tan bo que a partir d'ara passa a formar part dels meus bàsics per fer tota mena de pastissos!


La recepta és ben fàcil, ja la coneixeu, només varia la quantitat dels ingredients.

Ingredients per fer el pa de pessic:

6 ous M
240 gr. de farina
240 gr. de sucre

Elaboració:

Prescalfar el forn a 170ºC amb aire i calor a dalt i a baix.

Engreixar el motllo amb mantega i folrar la base i les parets amb paper de forn, aquest pas farà que es desmotlli molt fàcilment i quedi perfecte. 

Posar en el bol de la batedora els ous i el sucre i batre a velocitat alta fins que tripliquin el seu volum, uns deu minuts aproximadament.

Incorporar la farina tamisada, a poc a poc, a mà amb una espàtula i amb moviments envolvents fins incorporar-la per complet.

Avocar la mescla en el motllo i fornejar durant uns 35 minuts o fins que al clavar un escuradents surti sec.

Deixar refredar en el motllo durant 15 minuts i després desmotllar i deixar refredar completament sobre una reixeta.

Un cop fred ja el podem tallar en planxes per farcir-lo.

*Aquest pa de pessic és més dens que el tradicional genovès, per això l'haureu de remullar molt bé amb almívar a l'hora de muntar el pastís.

*Com és més dens, es talla molt millor i no es desengruna.

*Aguanta molt bé un pastís amb vàries planxes una al damunt de l'altra (el d'aquesta entrada té 4 planxes el de sota i 3 planxes el de sobre)

*Si el voleu fer de xocolata només s'han de substituir 30 gr de farina per 30 gr de cacau pur en pols

Per muntar el pastís necessitareu:

1 recepta de Ganache de Xocolata Negra 
Melmelada de maduixa
Maduixes i gerds naturals
Almívar per mullar les planxes del pa de pessic (feu bullir 100 gr de sucre amb 100 ml d'aigua i deixeu refredar una mica abans d'aplicar-lo)
Xocolata blanca per desfer i tiny lipossoluble per donar color
4 palets per clavar al pastís de sota que facin de suport del de sobre (per evitar que s'enfonsi!!!)

Amb tots aquests ingredients, aneu alternant les capes al vostre gust per obtenir un pastís que us asseguro que us quedarà espectacular i delectarà als amants de la xocolata i les maduixes.

Espero que us animeu a fer-lo, posar fruita fresca sobre un pastís dona espectacularitat al resultat i ara estem en temporada de maduixes, aprofitem-la!!!

  
Aquí teniu el tall...


... i el pastís a punt de ser servit en l'aniversari de l'Ares. Felicitats!!!!


Bones Postres!

Montse.