8 d’abril del 2012

Mona de Pasqua i Taller de Mones

Demà és oficialment el dia que es menja "la mona de Pasqua", però ja portem tots aquests dies de Setmana Santa preparant i menjant mones amb la família, amb els amics i també al Taller de Mones infantil que vam organitzar a casa amb la participació del Jordi, el Pau, la Clàudia, l'Arnau, l'Aina i l'Abril.

Ells han estat els petits aprenents de pastissers amb els que vam passar una tarda molt divertida i molt productiva, aquestes són les mones que van preparar:



Els nens van disfrutar posant l'almívar, la mantega, la melmelada i sobretot.... la xocolata!. La decoració final va ser decisió de cadascún d'ells. Amb les xuxes, els conillets i unes flors de Swiss Buttercream de colors rosa i blau, van fer aquestes MERAVELLOSES MONES; res a envejar a les de qualsevol pastisseria...  aquests nens són uns artistes!!!

Un cop acabat el taller, els més grans també volíem gaudir d'un tros mona, així que en vam preparar-ne una que va ser el berenar de grans i petits:


Però després d'aquests dies de fer mones i més mones, les que han agradat més a la família han estat la de xocolata i sobretot la de Sara, per tant la recepta d'avui són en realitat dos; una és la "mona de Sara" i l'altra la de xocolata.

Anem amb les receptes:

Ingredients i Elaboració:

Fer la base de les mones, prepareu una recepta de Pa de Pessic per cada modalitat.
Fer 2 talls a la base per tal que n'obtinguem 3 pisos.

Per la decoració i farciment de la Sara :

250 gr. de mantega a temperatura ambient
100 gr. de sucre glas
100 gr. de melmelada d'albercoc
100 gr. d'ametlla filada
150 gr. de sucre normal
65 gr. d'aigua

Torrar les ametlles filades al forn a 180 ºC durant uns 5 minuts, fins que es daurin. Reservar.

Fer un almívar: posar l'aigua i els 150 gr. de sucre a bullir fins obtenir una textura de xarop. Reservar-ne 1/4 per mullar el pa de pessic.

Confitar la mantega: Posar la mantega tallada a daus en el bol de la batedora i anar afegint a poc a poc la resta de l'almívar ja refredat, fins obtenir una mescla untuosa. 

Muntatge de la mona: Posar el primer pis del pa de pessic sobre la safata i untar-lo amb l'almívar reservat, cobrir aquest pis amb la mantega.

Posar el segon pis i untar-lo amb almívar, aquest el cobrirem amb la melmelada d'albercoc.

Posar el pis superior, untar-lo amb almívar i cobrir tot el pastís amb la resta de mantega confitada.

Arrebossar-lo amb les ametlles filades torrades i posar sucre glas pel damunt.... i ja tenim la Sara! 




Per fer la de Xocolata:

200 gr. de xocolata de cobertura
100 gr. de melmelada de maduixa
200 ml. de nata líquida
100 gr. de sucre en gra
50 gr. d'aigua
100 gr. d'ametlles tipus crocant

Fem un almívar amb el sucre i l'aigua. Reservem.

Posem la nata a bullir i hi afegim la xocolata per a que es desfaci tot remenant i fins obtenir una mescla homogènia, n'obtindrem la trufa cuita. La reservem a la nevera per tal que refredi.

Posar el primer pis del pa de pessic en una safata i untar-lo amb almívar, cobrir aquest pis amb trufa cuita.

Posar el segon pis, untar-lo amb almívar i cobrir amb la melmelada de maduixa.

Posar el pis superior, untar amb almívar i cobrir tot el pastís amb la resta de la trufa cuita.

Cobrir tot el voltant amb les ametlles crocant i posar la decoració elegida pel damunt.... i ja la tenim!




Bones Postres i Bona Mona!

Montse.

Pa de Pessic (Base per Pastissos)

Aquesta torna a ser una entrada dels anomenats "bàsics" i és un Pa de Pessic que ens haurà de servir de base per qualsevol pastís i també per les mones de Pasqua.

És una recepta senzilla però en la que s'ha de seguir les instruccions al peu de la lletra per tal que ens quedi un pa de pessic ben esponjat i pujat, amb una molla tova i d'agradable sabor. L'èxit del nostre pastís passarà per tenir un pa de pessic perfecte, així que anem amb la recepta.




Ingredients per un motllo de 22 ó 23 cm (el típic motllo desmuntable):

5 ous sencers
150 gr. de farina tot ús
150 gr. de sucre
1/2 culleradeta de llevat químic Royal
1 pessic de sal
1 rajet d'extracte de vainilla

Elaboració:

Precalentar el forn a 160ºC.

Engreixar un motllo amb mantega i enfarinar-lo. Reservar.

Batre els ous i el sucre amb les varilles elèctriques fins que tripliquin el seu volum. Cap al final afegir-hi el rajet de vainilla al gust. Del volum d'aquesta mescla en dependrà el resultat final del vostre pa de pessic, així que no us precipiteu, aquest és el moment més important de la recepta.

Tamisar la farina, el llevat i la sal. Afegir-ho a la mescla anterior amb l'espàtula i fent moviment envolvents fins que quedi ben incorporada.

Abocar la mescla en el motllo i fornejar durant 30 minuts o fins que al comprovar amb un escuradents surti sec.

Deixar refredar en el motllo durant 10 minuts i deprés desmotllar i deixar refredar completament sobre una reixeta. 

I ja teniu el pa de pessic, esponjat.... alt... i molt, molt bo.




* Un cop fred el podeu congelar dins una bossa de plàstic. El resultat després de descongelar és 100% satisfactori.

I ara ja el podeu utilitzar com a base de qualsevol pastís, és el pa de pessic perfecte!!!

Bones Postres!

Montse.

1 d’abril del 2012

Galetes Vieneses

Aquestes galetes em van semblar, a primer cop d'ull, molt bones i fàcils de fer i com que la xocolata és la meva perdició em vaig posar a fer-les sense pensar-m'ho gaire. I sí, són senzilles de fer i exquisites de degustar, us aniran molt bé per acompanyar el cafè o el tè, i també... en qualsevol moment del dia, jejeje....

Les vaig veure al magnífic blog de la Isabel de Aliter Dulcia, m'encanta com aquesta noia fusiona l'art i la cuina en una recepta. No us el perdeu!

Anem amb la recepta



Ingredients:

115 gr. de mantega a temperatura ambient
2 cullerades ben plenes de cacau en pols
125 gr. de farina
80 gr. de sucre glas
4 cullerades de llet

Elaboració:

Batre la mantega amb el sucre fins formar una crema esponjosa.

Afegir-hi el cacau i la farina i observar com queda la massa. Afegir 2 cullerades de llet.

Posar en una màniga pastissera amb boquilla arrissada i si al prémer ens costa molt que surti la massa és que hi manca més llet, afegir-n'hi fins que quedi surti per la boquilla sense problemes (jo hi he posat les 4 cullerades de llet).

Preescalfar el forn a 180ºC.

Formar les galetes sobre una placa de forn folrada amb paper de forn, s'ha de fer uns bastonets d'uns 5 cm.

Fornejar durant uns 12 minuts. No han de quedar toves ja que no enduriran un cop fora del forn, però tampoc cal torrar-les. La textura ha ser ser lleugerament cruixent.

Jo les he acabat aquí, però si feu desfer xocolata de postres amb una mica de llet al bany maria,  les summergiu per un dels extrems i les deixeu reposar sobre una reixeta; tindreu les autèntiques galetes vieneses per soprendre el vostres convidats .... o per donar una alegria al vostre estómac!!! 




Nosaltres les vam fer servir per acompanyar una bona crema catalana el dia de Sant Josep i la combinació va agradar molt. Us ho recomano.

Animeus a fornerjar-les, són simplement bones!!!

Bones Postres!

Montse. 

25 de març del 2012

Bundt Cake de Plàtan i Nous

No em puc resistir a fer un bundt en quant el veig i aquest em va semblar super atractiu perquè el plàtan és una de les meves fruites preferides, així que me'n vaig anar al "súper" a comprar el que no tenia a casa i, dit i fet, aquí teniu un bundt que és una meravella: esponjós, amb sabor a nous i el plàtan que li dona el gust final... uuummmm... en definitiva, un esmorzar per començar el dia amb energia!!
I com no, aquesta recepta l'he tret del blog de la Bea, El Rincón de Bea que al meu parer és qui millor toca el tema bundts.

Anem amb la recepta.


Ingredients:

75 gr. de mantega a temperatura ambient
250 gr. de sucre
2 ous grans a temperatura ambient
1 culleradeta d'extracte de vainilla
3 plàtans grans molt madurs i fets purè
260 gr. de farina
1 i 1/4 culleradetes de llevat químic
1 culleradeta de bicarbonat sòdic
1/2 culleradeta de sal
250 ml. de nata per muntar a temperatura ambient
90 gr. de nous a trocets

Elaboració:

Precalenteu el forn a 170º C

Tamisar la farina, el llevat, el bicarbonat sòdic i la sal. Reservar.

Batre amb la pala, la mantega i el sucre fins que blanquegi i quedi una mescla esponjosa.

Afegir els ous un a un a velocitat baixa, no afegir el segon fins que el primer estigui totalment integrat (ha de quedar una massa lligada i esponjosa). Afegir la vainilla.

Afegir el purè de plàtan a velocitat mínima fins que quedi ben batut.

Afegir la farina en tres cops i alternant-la amb la nata, començar i acabar amb la farina.

Afegir les nous i remenar bé.

Abocar la mescla al motllo que ja tindrem engreixat, donar uns copets amb el motllo sobre la taula per assegurar-nos que no queda aire dins la massa i allisar la superfície amb l'espàtula.

Fornejar durant uns 50 minuts o fins que al punxar amb un escuradents ens surti sec. Jo he deixat el bundt dins el forn 10 minuts més un cop apagat.

Treure del forn i deixar reposar uns 15 minuts. Desenmotllar i deixar refredar totalment sobre una reixeta.


Si el feu d'un dia per l'altre és més bo, els gustos estan més assentats i segueix sent molt esponjós. Tindreu un esmorzar de luxe!

Espero que us agradi i el disfruteu tant com nosaltres! Ha estat una debilitat.... jejeje... així no es pot fer dieta!!!!!



Bones Postres!

Montse.




18 de març del 2012

Cupcakes de Llimona amb Lemon Curd

Amb el dinar d'avui hem celebrat Sant Josep per anticipat i ens hem acabat tant tipets que quasi no entren les postres... bé, deprés d'una mica de sobretaula hem degustat millor aquests pastissets. Tenen gust fresc, són lleugers... jo diria que són com la primavera! Serà perquè ja tinc ganes que comenci el temps de les flors?!... jajaja.....
En un dinar de celebració de Sant Josep tampoc hi podia faltar la crema catalana, doncs també n'hem tingut: qué bona!!! les coses fetes a casa i amb amor són inigualables!

Per fer aquests cupcakes m'he inspirat en el magnífic blog Handsindough, us recomano que el visiteu!

Bé anem amb la recepta



Amb les quantitats que us poso a mi m'han sortit 12 cupcakes i 24 mini-cupcakes

Ingredients:

80 gr. de mantega a temperatura ambient
250 gr. de sucre
250 gr. de farina
1 culleradeta de llevat químic Royal
1 pessi de sal
Ratlladura d'1 llimona
2 ous grans
250 ml. de llet a temperatura ambient
100 gr. de lemon curd aprox.

Ingredients per fer el frosting:

300 gr. de formatge cremós (tipus Philadelphia)
100 gr. de lemon curd
colorant groc

Elaboració:

Batre la mantega, el sucre, la farina, el llevat, la sal i la ratlladura de llimona fins formar una massa amb aspecte arenós.

En un bol a part batre una mica els ous amb la llet.

Afegir 3/4 parts de la barreja de llet sobre la massa anterior i seguir batent a velocitat mitja fins que es formi una massa espessa i els ingredients s'hagin integrat bé.

Afegir la resta de la barreja de llet fins obtenir una massa uniforme.

Omplir el motllos de paper fins a 3/4 parts i posar al forn precalentat a 170ºC durant 20 minuts per als cupcakes normals i 10 minuts per als minis.

Deixar refredar en el motllo durant 5 minuts i deprés passar-ho a una reixeta per a que refredin totalment.

Tallar una mica de la part de dalt dels cupcakes (com una tapa) i posar-hi una culleradeta de lemon curd, tornar a posar la tapa i ja es poden decorar amb el frosting.

Elaboració del frosting:

Batre el formatge cremós amb el lemon curd i unes gotes del colorant fins tenir una barreja homogènia. Es pot utilitzar directament.

Posar en la maniga pastissera i decorar al gust.



Només n'hem pogut menjar dels minis, demà ens esmorzarem els grans...


I una foto més...
 

Espero que us animeu a fer-los, són molt senzills de fer i us encantarà el seu gust.

Bones Postres!

Montse.

11 de març del 2012

Pastís d'Aniversari

Avui hem celebrat el quart aniversari d'en Guillem i aquest pastís de xocolata ha estat un encert, ha agradat moltíssim... no n'ha quedat ni per repetir! La pròxima vegada n'hauré de fer dos!! 

És senzill de fer i sobretot queda molt, molt esponjós; he decidit anomenar aquest pa de pessic com "un bàsic" i així ho posaré en una nova "pestanya" del blog on hi aniran a parar les preparacions que a mi em semblen bàsiques per tenir sempre a mà per utilitzar-les per fer una pastís o algun altre postre. Així que, avui tenim el primer "bàsic": el pa de pessic de xocolata. L'he tret del blog que tantes vegades utilitzo: Kanela y Limón



Anem amb la recepta.

Ingredients per la base:

5 ous
150 gr. de sucre
120 gr. de farina
30 gr. de cacau en pols sense sucre
1/2 culleradeta de bicarbonat sòdic
1 pessic de sal

Preparació:

Precalentar el forn a 160ºC.

Untar el motllo amb mantega i enfarinar-lo.

Posar els ous i el sucre en el bol de la batedora i batre a velocitat mitja-alta fins que tripliquin el volum i quedin esponjosos. És molt important que us quedin ben pujats i esponjosos ja què d'això en dependrà que el resultat final sigui un pa de pessic ben alt i esponjat.

Tamisar la farina, el cacau, el bicarbonat i la sal.

Amb una espàtula, anar afegint a poc a poc la mescla de farina sobre la d'ous tot barrejant-ho amb moviments envolvents per evitar que se'ns baixi la preparació.

Posar al forn durant uns 30 minuts o fins que al punxar el pa de pessic amb un escuradents ens surti sec.

Treure del forn i dexar sobre una reixeta durant 10 minuts. Després desenmotllar i deixar refredar completament sobre la reixeta abans de decorar-lo.

* No obriu el forn almenys fins a la meitat de la cocció, sinó se us baixarà la massa i no hi haurà manera que quedi bé.

* És millor preparar el pa de pessic un dia abans d'utilitzar-lo. Un cop fred s'embolica amb un paper de film i es posa a la nevera tota la nit. D'aquesta manera aconseguim que es fixin els gustos i la molla.



Ingredients per la cobertura de xocolata, el farciment i la decoració:

350 gr. de xocolata postres
400 gr. de nata per muntar a temperatura ambient
Melmelada de fruits del bosc
Gominoles variades

Preparació:

Desfer la xocolata al bany maria i reservar fins que es refredi de nou a temperatura ambient.

Barrejar-la amb la nata a temperatura ambient i remenar amb les barilles manuals fins que agafi consistència. Ja es pot utilitzar immediatament, també es pot guardar i si abans d'utilitzar ha quedat massa dura es pot posar al microones a temperatura mínima durant uns segons i tornarà a tenir la consistència desitjada.

*És molt important barrejar els dos ingredients a la mateixa temperatura sinó no obtindreu un resultat òptim.

Aquesta cobertura l'he tret del magnífic blog de El Rincón de Bea, que té uns pastissos i unes cobertures simplement genials!

Muntatge del Pastís 

Tallar el pa de pessic en 2 plaques (amb una lira si en teniu, així us quedaràn dues meitats igualades).

Posar la primera base sobre el plat i posar-hi una capa de melmelada.

Posar l'altra meitat del pa de pessic al damunt i mullar-la amb un almíbar d'aigua amb sucre.

Posar una capa de cobertura de xocolata per tot els pastís incloent els laterals, replenant tots els forats que hagin quedat i dexant el pastís lo més llis i igualat possible. Posar a la nevera durant 30 minuts per a què es refredi la xocolata i s'endureixi.

Treure de la nevera i donar una altra capa de xocolata procurant allisar tota la superfície i laterals.

Decorar amb les gominoles.

*Amb aquestes quantitats us sobrarà cobertura de xocolata ja què estan pensades per fer farcir el pa pessic amb aquesta preparació, però jo vaig substituir el farciment de xocolata per la melmelada de fruits del bosc i va ser tot un encert. Us ho recomano. 

Aquí teniu un tall del pastís, si em descuido no el puc fotografiar... jajaja, en uns segons ha desaparegut tot el pastís!!!




Felicitats Guillem!!!

Montse.



3 de març del 2012

Pastís de Xocolata amb Swiss Buttercream de Mango

No puc negar que la swiss buttercream m'encanta, la textura, el sabor suau i la dolçor justa fan que sigui una de les meves cobertures o frostings preferits, uuummmm.... i amb l'aportació del mango està deliciosa!!! No és la primera vegada que la faig, així que ja la coneixeu.

El pastís de xocolata, em refereixo al pa de pessic, m'ha costat una mica ja que darrerament no em sortia bé cap massa, quin horror!!! Finalment he trobat aquesa recepta al magnífic blog Kanela y Limón i m'ha quedat perfecte, esponjós i amb un gust a xocolata que ha fet les delícies del Pau, se l'ha menjat en un moment, un "vist i no vist", quina il·lusió m'ha fet veure la cara que posava!!! Els nens no enganyen, o sigui que m'he donat per molt satisfeta del resultat i de retrobar-me amb els pans de pessic! ... el que no li ha agradat ha estat la cobertura de mango.... snif...

Anem per la recepta

Ingredients:

250 gr. de mantega a temperatura ambient
300 gr. de sucre
6 ous
50 gr. de cacau pur en pols
200 gr. de farina de força
50 gr. de maicena
12 gr. de llevat químic Royal
1 pessic de sal

Elaboració:

Batre la mantega amb el sucre fins que formi una crema esponjosa. Afegir-hi els ous d'un en un sense deixar de batre, no incorporar el següent fins que l'anterior estigui ben integrat.

Tamisar la farina, la maicena, el cacau, el llevat i la sal. Incorporar-ho a la massa anterior i mesclar bé.

Abocar la massa en un motllo de bundt (amb un forat central) prèviament engreixat i posar-ho al forn precalentat a 180ºC durant 45 minuts o fins que al punxar-lo amb un escuradents, surti net.

Retirar de forn i deixar 15 minuts en el motllo, deprés desmotllar i deixar refredar completament sobre una reixeta.

Per fer l'acabat del pastís, haureu de fer la swiss buttercream de mango amb la recepta que podeu trobar aquí i que ja vaig publicar en un post anterior.



Talleu el pastís en 2 o 3 pisos i decoreu al gust. Jo he utilitzat un boquilla grossa oberta i hi he posat un mores pel damunt que han donat un toc de color i un gust que convina molt bé amb el mango.



Bones Postres!

Montse.