En aquesta recepta es fa servir, enlloc del llevat en pols que coneixem en l'actualitat, un precursor d'aquest que es diu harsthorn o carbonat d'amoni que fa que les galetes s'endureixin.
També haurem d'utilitzar uns motllos especials, de fusta o de resina de fusta, que conformaran les típiques formes d'aquestes galetes. El secat previ a la seva cocció és un pas essencial per que els dibuixos quedin fixats.
S'ha de tenir una mica de paciència per fer-les, però val la pena posar-s'hi.
La recepta l'he tret del blog de Cukiart Valencia, que són uns experts en aquesta matèria i als quals vaig poder conèixer en l'edició d'aquest any de la fira BCN & Cake.
Ingredients:
400 gr. de farina
100 gr. de maicena
1 cullerada de llet
1/4 de culleradeta de harsthorn
3 ous grans
340 gr. de sucre glas
57 gr. de mantega a temperatura ambient
1 pessic de sal
Unes gotes d'essència d'anís
Elaboració:
Barrejar la llet i el harsthorn en una tassa i deixar reposar de 30 a 90 minuts.
En el bol de la batedora (KA) batre els ous i la sal a alta velocitat fins que quedin ben esponjosos, baixar la velocitat al mínim i afegir lentament el sucre glas i la mantega.
Afegir la llet amb el harsthorn i l'essència danís.
Canviar les baretes del robot per la pala i anar incorporant la farina i la maicena barrejades fins que la massa es desapegui de les parets del bol de la batedora.
Passar la massa sobre la superfície de treball enfarinada i acabar d'amassar si cal. Deixar reposar la massa a la nevera durant una mitja hora.
Estirar la donant-li un gruix d'1cm. o 1,5 cm. Amb un pinzell enfarinar lleugerament el motllo de les galetes springerle, pressionar el motllo sobre la massa i retirar-lo amb compte, retallar la galeta amb un tallador del mateix tamany dels motllos de les galetes i amb una espàtula trasportar-les a la safata de forn.
Deixar reposar les galetes 24 hores en un lloc sec. Passat aquest temps s'haurà endurit la superfície i així es mantindran les formes dins el forn.
Prescalfar el forn a 130º C i enfornar durant uns 20 minuts.
Vigileu el forn, aquestes galetes s'han de coure però no s'han de daurar, si veieu que es comencen a enrossir baixeu la temperatura; ja sabeu que cada forn és diferent.
* Aquestes galetes milloren el gust passades unes 3 ó 4 setmanes; es guarden en caixes de llauna perfectament i en bosses de celofan.
* Compte! No proveu la massa en cru, el harsthorn és irritant; un cop fornejades desapareix aquest efecte.
He hagut de fer vàries proves abans de que em sortíssin bé, però ha valgut la pena tenir aquestes petites joies per gaudir-les durant els àpats nadalencs.
Bones Festes i Bones Postres!
Montse.
Montse, t'han quedat genials, quina feinada, molt ben presentat. Felicitats!!!!
ResponElimina