Aquest pastís fa dies que em porta de corcoll; recentment vaig tenir l'ocasió de provar unes postres exquisides fetes per un dels grans de la nostra cuina, una estrella Michelin, i aquell pastisset que en un principi no m'atreia pel seu nom (massa de babà) va convertir-se en el protagonista de la taula per la seva presentació, el contrast de gustos i la delicadesa de la massa d'aquell pastisset posat un petit bol.
Vaig dir-me llavors, que havia de fer-lo a casa i em vaig posar a buscar receptes. Després de mirar-ne unes quantes em torno a decantar per la versió de Ladurée, ja què essent un pastís de procedència francesa, la recepta havia de ser perfecta!
Es tracta d'una massa que haurem de deixar reposar 2 cops i el resultat és semblant al d'un brioix, la diferència radica en el toc final i l'acompanyament que hi vulguem posar; la recepta tradicional l'emborratxa amb un xarop de rom i cítrics i l'acompanya amb nata i fruita fresca. Jo he fet aquesta versió per començar però la imaginació és infinita així que segur que hi hauran moltes més variants.
Bé, comencem amb la recepta!
Ingredients per a un motllo de corona per a 8 raccions:
250 gr. de farina de rebosteria
15 gr. de sucre
1 pessic de sal
4 ous
20 ml. d'aigua
12 gr. de llevat fresc
75 gr. de mantega a temperatura ambient
Ingredients per al xarop de rom i cítrics:
1 l. d'aigua
250 gr. de sucre
El suc i la pela d'1 llimona
El suc i la pela d'1 taronja
1 beina de vainilla
120 ml de rom negre
Pel muntatge del pastís:
300 ml. de nata per muntar
25 gr. de sucre glas
Fruites de temporada
Rom negre
Elaboració de la massa:
Dissoldre el llevat en l'aigua.
Posar en el bol de la batedora ( també es pot fer a mà barrejant-ho amb una espàtula de fusta) la farina, el sucre, la sal, el llevat dissolt en l'aigua i 2 ous. Batre fins que la massa es desenganxi de les parets del bol. Afegir un altre ou i seguir batent fins que es torni a desenganxar la massa de les parets de bol. Afegir l'ou restant i fer el mateix.
Finalment incorporar la mantega a daus i seguir batent fins que la massa es torni a desenganxar de les parets del bol.
Tapar la massa (dins el mateix bol) amb plàstic de cuina i deixar reposar a temperatura ambient fins que hagi doblat el seu volum (1 hora aprox.)
Preescalfar el forn a 170º C
Engreixar el motllo amb mantega, posar la massa dins una màniga pastissera (a la que fareu una obertura gran) i omplir el motllo. Deixar reposar la massa uns 20-30 minuts fins que hagi doblat el volum i fornejar durant 20 minuts.
Elaboració del xarop de rom
Posar en un caçó l'aigua, el sucre, les peles i el suc de la llimona i de la taronja (sense la part blanca, també podeu ratllar-les enlloc de pelar-les) i la beina i les llavors que haurem rascat de la vainilla. Deixar que bulli un mica. Treure del foc i colar-ho per treure'n totes les brosses. Afegir el rom.
Posar el xarop en una safata de forn i quan tinguem el pastís fora del forn, el desmotllem i el banyem pels dos costats en aquest xarop. Deixem escórrer sobre una reixeta. Tornem a escalfar el xarop i l'aboquem sobre el pastís. Deixem que es refredi.
Muntatge
Per presentar el pastís el posem en una safata i l'emborratxem amb rom (sense por, sigueu generosos).
Muntem nata: batre la nata ben freda, quan comenci a espessir afegir el sucre i seguir batent fins que estigui ben muntada. Posar-la en una màniga pastissera amb broquet d'estrella i decorar el pastís.
Afegir fruites de temporada pel damunt i servir.
Us ha agradat? Doncs espero que el poseu en pràctica!
Bones Postres!
Montse.