18 de maig del 2014

Madeleines

La recepta d'avui sorgeix del meu interès per les postres d'origen francès, des que vaig adquirir el llibre de Ladurée no he deixat de repassar i estudiar les receptes que allí es descriuen per tal d'entendre una mica mès el refinament francès. M'encanta la manera de fer a la cuina d'aquests francesos!!!

Les madeleines tenen el seu origen a la regió de Commercy a França  durant el segle XIX, una pastissera anomenada Madeleine Paulmier va ser qui les va fer per primera vegada i les hi va donar forma allargada i de petxina per un dels costats. Es pot aromatitzar amb diversos sabors i té textura esponjosa.
          


Avui la recepta que us proposo l'he adaptat del llibre de Ladurée i és la següent:

Ingredients:

175 gr de farina de rebosteria
160 gr de sucre
Ratlladura de 2 llimones
10 gr de llevat en pols
180 gr de mantega 
4 ous
1 cullerada de mel

Elaboració:

Pre-escalfar el forn a 200ºC. Engreixar i enfarinar el motllo de madeleines.

Tamisar la farina amb el llevat i reservar. Fondre la mantega en un bol al microones a baixa temperatura. Reservar.

Posar en el bol de la batedora, el sucre, la ratlladura de llimona, els ous i la mel i batre fins obtenir una mescla esponjosa.

Afegir la farina amb el llevat i seguir batent. Afegir la mantega i continuar batent fins que s'hagi incorporat.

Omplir els motllos fins 3/4 parts amb la massa i fornejar durant 5 minuts, fins que observem que estan daurades. Treure del forn i deixar que refredin una mica en el motllo, retirar sobre una reixeta fins que refredin completament.

* Un cop fredes es poden guardar en un recipient hermètic i així mantindran la humitat i seguiran tendres.

Són perfectes per un esmorzar o per prendre un te a qualsevol hora.

Espero que us animeu a fer aquest senzilla recepta que podeu aromatitzar amb el que més us agradi, sigueu creatius!!!

Bones postres!

Montse.

4 de maig del 2014

Pastissos per al dia de la Mare 2014

Que seria d'aquest món sense les mares! Ens donen la vida, ens eduquen, ens ajuden, ens consolen, ens comprenen, se n'alegren dels nostres èxits, ens ajuden en els fracassos, ens guien... ho donen tot per nosaltres... i no es queixen mai! 
Un pastís no és suficient per compensar tots aquests esforços, però segur que si és fet per vosaltres, amb les vostres mans i posant-hi tot l'amor possible, per elles serà un gran regal en un dia en el que tampoc deixaran de fer tot el que fan cada dia, malgrat que sigui el de la seva celebració.

Aquests són els pastissos que he fet per celebrar aquest dia, les receptes són de la Roble de Velvet Cakes i han estat una delícia i una sorpresa per a les mares a les que s'han regalat.


Aquest, d'estil Vintage, és de moka farcit amb melmelada de fruits vermells i swiss buttercream de cafè amb brandy.

                         

Aquesta foto del tall no em direu que no diu: menja'm!!!


I aquest és de festucs amb maduixes macerades amb vinagre balsàmic i farcit de swiss buttercream de maduixetes del bosc.


Espero que us agradin. Felicitats a totes les mares del món!!!

Bones Postres!

Montse.

9 d’abril del 2014

Sablé Bretó amb Crema de Llimona i Fruita

Vaig veure aquestes tartaletes en el blog Trossets de Cuina i vaig quedar enamorada! Vaig guardar la recepta i en quant vaig tenir un cap de setmana per endinsar-me a la cuina les vaig fer. Les tartaletes són una de les meves debilitats i aquesta és una de les receptes més gustoses que he fet. Les podeu fer amb qualsevol fruita de temporada, jo he utilitzat maduixes i taronges però estaran molt bones amb gerds, móres, groselles.... 
Han tingut un èxit espectacular, únicament milloraria la crema de llimona però tot i així, val la pena posar-s'hi ja què el resultat és per triomfar. 

Anem amb la recepta.

         

         

Ingredients per a unes 20 tartaletes:

4 rovells d'ou
160 gr de sucre
200 gr de mantega a temperatura ambient
240 gr de farina 
1 pessic de sal
10 gr de llevat químic en pols Royal

Elaboració:

Batre la mantega amb el sucre, en el bol de la batedora, fins que quedi una mescla esponjosa, afegir els ous un a un mentre seguim batent fins que quedin ben integrats. 

Tamisar la farina amb el llevat i la sal i afegir-ho tot a la mescla anterior fins que tinguem una massa terrosa. 

Passar la massa sobre la taula de treball i acabar d'amassar amb les mans fins obtenir una bola. 

Envolicar amb film i posar a la nevera durant un mínim de dues hores.

Pre-escalfar el forn a 180ºC.

Estirar la massa entre dos papers de forn fins tenir un gruix d'1 cm com a màxim, tallar la massa en forma de rodones i posar-les dins de motllos de magdalenes o vasets per flams o dins dels mateixos talladors, doncs perdran una mica de forma dins el forn.

Fornejar durant uns 20 minuts o fins que estiguin ben daurades.

Deixar refredar sobre una reixeta.

Ingredients per la crema de llimona:

2 ous
Ratlladura d'una llimona
Suc de 2 llimones
4 cullerades de maizena
50 gr de sucre
40 gr de mantega

Elaboració:

Posar tots els ingredients excepte la mantega, en un bol/caçó i remenar fins que es desfaci la maizena. Posar el caçó a coure al bany Maria i anar remenant fins que espessi i tot just arrenqui el bull, compte que no ha de bullir! 

Treure del foc i afegir la mantega, remenar fins què es fongui completament. Deixar refredar tapant-la amb un paper de film a pell (tocant la crema).

Posar la crema en una màniga pastissera, o amb una cullera i repartir-la damunt de les tartaletes.

Posar la fruita que hàgiu escollit pel damunt i ja les podeu servir!

         

* Aquesta massa aguanta molt bé la humitat, per tant podeu tenir preparades les tartaletes amb bastant antelació abans de servir-les.

         

Espero que us animeu a fer-les, són unes postres ideals ara que comença a fer calor,la crema de llimona aporta el toc àcid i juntament amb la fruita donen molta frescor a aquestes tartaletes. 

Els meus convidats han quedat encantats amb les postres i no han parat de menjar-ne fins que no n'ha quedat cap al plat!! O sigui que quan les feu ja podeu doblar les quantitats, jeje, perquè us les treuran de les mans!!! Jajaja.

Bones Postres!

Montse.

6 d’abril del 2014

Pastís de Maduixes amb Nata

Ara que ja comencem a tenir fruita de primavera és bon moment per pensar en receptes amb varietats de fruites que ens aportin frescor, vistositat i ens facin gaudir de l'esclat de colors d'aquestos època de l'any.
La recepta d'avui incorpora les maduixes que ja estan en plena temporada. És un pastís que no us costarà gens de fer i que no necessita forn, per tant és perfecte pels dies en que fa tanta calor que l'últim que vols encendre una font de calor. L'he extret del blog de la Cristina de Kanela y Limón, per als que jo conegueu aquest blog us recomano que passeu a donar-li una ullada, us captivaran les fotos i les receptes estan molt ben explicades.

Anem ràpidament amb la recepta 


Ingredients per a la capa blanca:

100 gr de formatge cremós tipus Philadelphia
250 ml de nata líquida per muntar 
250 ml de llet sencera
1 sobre de 'cuajada'
60 gr de sucre
1 pessic de sal

Ingredients per a la capa rosa:

180 gr de maduixes ben madures
250 ml de llet sencera
250 ml de nata líquida per muntar
60 gr de sucre
2 sobres de 'cuajada'
1 pessic de sal

Elaboració:

Escolliu el motllo desitjat i unteu-lo amb una mica d'oli per a que sigui més fàcil desmotllar el pastís. 

Poseu en un caçó al foc tots els ingredients de la capa blanca i remeneu fins que el formatge s'hagi dissolt i la mescla comenci a bullir. Retireu del foc i avoqueu la preparació en el motllo. Guardeu a al nevera mentre prepareu la capa rosa.

Per fer la capa rosa, tritureu les maduixes amb el túrmix juntament amb la llet i coleu la mescla per treure'n el granet; poseu en un caçó al foc el resultat d'aquesta mescla juntament amb la resta d'ingredients i aneu remenant fins que arrenqui el bull. Retireu.

Treieu de la nevera, amb molta cura, el motllo amb la capa blanca que ja haurà començat a cuallar, punxeu tota la superfície amb un escuradents i veureu que encara en surt una mica de líquid blanc de la mescla que encara no ha cuallat del tot (aquest pas servirà per afermar les dues capes); aneu incorporant la mescla rosa sobre la capa blanca a cullerades i vigilant que no se us barregen les capes. Torneu el motllo a la nevera i deixeu-li almenys tres hores.

Desmotlleu i ja podeu servir.


Si hem estat curosos en la preparació s'observaran perfectament les dues capes i sobretot si el motllo ha estat ben pla i no ha tingut sotracs les capes han d'estar perfectament anivellades.

Aquest pastís ha estat un èxit a taula, ha sigut un vist i no vist! Us recomano que el proveu, sobretot si teniu nens a casa, veureu que desapareix dels plats entre els elogis dels qui se'l mengin! 


Bones Postres!

Montse.





30 de març del 2014

Financiers

Un cap de setmana plujós, temps de primavera, llibres i blogs de rebosteria per mirar i unes ganes immenses d'encendre el forn, componen la recepta ideal per endinsar-se a la cuina durant dos dies per experimentar i gaudir de les olors que surten del forn quan obres la porta i veus que la massa que hi ha dins ha pujat i està daurada... uuummmmm....

Els "financiers" són uns petits pastissets que per començar el dia o per acompanyar una tassa de tè o cafè a mitja tarda, són tota una delícia. 
Són originaris de França i, segons diu la llegenda, els van inventar per tal que els homes de negocis no s'embrutessin les mans en menjar-los; en un principi tenien forma ovalada i quan els suïssos els van adoptar els van donar la forma de lingot que perdura fins avui. Jo els he fet de vàries formes, quadrats, en forma de cor i en forma d'estrella.

Bé, anem amb la recepta. Aquest cop m'he fixat de nou en el magnífic llibre de Ladurée.

          

Ingredients:

70 gr de farina de rebosteria
65 gr de farina d'ametlles ( ametlles mòltes )
195 gr de sucre glas
95 gr de mantega
1 pessic de llevat químic en pols (Royal)
6 clares d'ou
1 culleradeta d'extracte de vainilla

Elaboració:

Fondre la mantega en un caçó a foc mig i deixar-la fins que tingui un color marró com de caramel. Treure-la del foc i refredar-la submergint el fons del caçó en un altre amb aigua freda, per parar la cocció.

En un bol gran, barrejar el sucre, la farina, les ametlles mòltes i el llevat. Tamisar-ho.

Afegir les clares en vàries tandes tot remenant amb una espàtula. Incorporar la vainilla i posteriorment la mantega fosa. Mesclar fins que estigui tot ben incorporat i no hi hagi grumolls.

Engreixar els motllos amb mantega i enfarinar-los. Pre-escalfar el forn a 210ºC.

Omplir els motllos fins a 3/4 parts i fornejar durant uns 6 minuts.

Deixar refredar uns minuts en el motllo i desmotllar, passar a una reixeta fins que refredin completament.

           

* Es pot guardar la massa en la nevera durant 2 o 3 dies abans de fornejar.
* Per conservar-los un cop fornejats i refredats, guardeu-los en un recipient hermètic; aguanten 3 o 4 dies.

          

El seu gust és delicat i sutil, si us els mengeu acompanyant una tassa de tè, amb amics i bona tertúlia us semblarà que esteu en la millor de les pastisseries franceses. Tot un luxe!

         

Espero que us animeu, és una recepta molt senzilla que haureu enllestit en 20 minuts i el resultat s'ho val. 

Bones Postres!

Montse. 

23 de març del 2014

Pastís de Pastanaga (recepta definitiva)

Després de la 'no publicació' del post de la setmana passada, avui us porto una de les meves preferides: el típic "carrot cake", el pastís de pastanaga amb una nova recepta i per mi la definitiva! Es de la Roble de Velvet Cakes i està... deliciosa no, lo següent!! És humida, suau, de sabor delicat i amb lleugers matisos de la canyella i el gingebre. Resumint: ESPECTACULAR!!!

Pel damunt i per farcir i he posat una crema de formatge lleugerament dolça, a mi no m'agrada que sigui molt el dolç però cadascú al seu gust, només cal que augmenteu o disminuïu la quantitat de sucre glas. 

La recepta és per 3 motllos de 20 cm per tal de fer un pastís de 3 pisos però ja veieu que només n'he utilitzat 2. El tercer l'he fet servir per fer un mini pastís i així he pogut dur postres a dues taules, jeje, economia d'aprofitament! 

I també veieu que l'acabat 'rústic' és un dels meus preferits, m'encanta aquest estil!

               

Ingredients per a 3 motllos de 20 cm:

300 gr de farina
50 gr de farina de blat de moro, maicena
300 ml d'oli de gira-sol
3 ous mitjans
300 gr de sucre morè
250 gr de pastanaga ratllada
1 taronja sencera triturada ( amb pell i tot!)
80 gr de nous trocejades
1 culleradeta de bicarbonat
2 culleradetes de llevat química en pols, Royal
1 pessic de sal
1 culleradeta de canyella en pols
1/2 culleradeta de gingebre en pols
1 culleradeta d'essència de vainilla

Ingredients per a la crema de formatge:

350 gr de nata per muntar
350 gr de formatge cremós tipus Philadelphia
175 gr de sucre glas


Elaboració:

Pre-escalfar el forn a 170ºC. Engreixar i enfarinar els motllos.

Tamisar en un bol la farina, la maicena, el llevat, el bicarbonat, la sal i les espècies. Reservar.

Batre el sucre, els ous i l'oli en el bol de la batedora. Afegir la mescla de farines sense batre en excés, només fins que estigui tot integrat.

Incorporar mesclant amb una espàtula a mà la pastanaga ratllada, la taronja triturada, la vainilla i les nous fins que estigui tot incorporat.

Repartir a parts iguals en el motllos (podeu fer-ho utilitzant una cullera de fer boles de gelat i anar repartint cullerades a cada motllo)

Fornejar durant 30 minuts o fins que al comprovar amb un escuradents surti sec.

Deixar reposar uns minuts en el motllo i després desmotllar i deixar refredar sobre una reixeta.

Abans de fer el muntatge anivelleu les bases amb una lira.

Elaboració de la crema de formatge:

Batre la nata fins que estigui gairebé muntada, afegir el formatge cremós fins que s'incorpori. Finalment incorporar el sucre glas i seguir batent fins que quedi cremós.

               

Aquesta foto és del 'mini pastís'.

Per damunt de la crema de formatge he triturat una mica del que m'ha sobrat després d'anivellar les bases per igualar-les.

              

Avui no tinc gaires fotos per posar i les que hi ha són de poca qualitat, he oblidat la càmera de fotos sobre una d'aquestes taules en les que he fet postres, si, si, avui he fet postres dues vegades!! No m'he pogut resistir!!!

Us animo a que feu el 'carrot cake' a casa, és mooooolt fàcil i quan el mengeu us trovareu immersos en un èxtasi de sabor! 

Bones Postres!

Montse.


9 de març del 2014

Pastís de Llimona amb llavors de Roella

Avui m'he decidit per un pastís senzill però no menys bo, molt adient per un esmorzar, un berenar o per compartir amb un cafè. L'he adaptat de la recepta que vaig llegir al blog La rosquilla de la tia Laura, allí el feien amb mandarina però com que jo no en tenia suficients l'he fet amb llimona. Pel damunt l'he regat amb un xarop de llimona i tot el conjunt ha quedat molt refrescant i vistós.

            

Aquests pastissos fets amb motllo allargat són una bona opció per rebre convidats a mitja tarda i quedar com una perfecta amfitriona; sempre s'ha de tenir un cop amagat, jajaja....
         
            
Bé anem directament a la recepta 

Ingredients:

125 gr de mantega a temperatura ambient
300 gr de sucre
275 gr de farina de rebosteria 
2 cullerades de llavors de roella ( o rosella, o peperepep o com en digueu vosaltres)
1/4 de culleradeta de bicarbonat 
1/4 de culleradeta de llevat químic en pols (Royal)
1 pessic de sal
2 ous grans
Ratlladura de 3 llimones
200 ml de nata líquida per muntar
65 ml de suc de llimona
1 culleradeta d'extracte de vainilla

Per al xarop de llimona:

60 gr de sucre
El suc de 2 llimones 

Elaboració:

Preescalfar el forn a 180º C

Preparar un motllo allargat, engreixar amb mantega i enfarinar.

Barrejar en un bol la nata líquida, el suc de llimona i l'extracte de vainilla. Reservar.

Tamisar en un altre bol la farina, el llevat, el bicarbonat, la sal i les llavors de roella. Reservar.

Posar la mantega, el sucre i la ratlladura de llimona en el bol de la batedora i batre fins que quedi cremós. Afegir els ous un a un lleugerament batuts, sense incorporar el segon fins que el primer estigui ben integrat.

Afegir la barreja de farina i la de nata alternant-les, començar amb un terç de la farina, deprés la meitat de la nata, després un altre terç de la farina, l'altra meitat de la nata i finalment la farina.

Posar la mescla al motllo i cap al forn durant uns 60 minuts o fins que al clavar una brotxeta al mig del pastís surti seca.

Deixar refredar una mica en el motllo i després passar a una reixeta. Quan encara estigui calent fer uns forats amb una brotxeta i regar pel damunt amb el xarop de llimona.

Per fer el xarop de llimona:

Posar els ingredients en un caçó a foc fort fins que bulli, baixar el foc a la meitat i deixar reduïr durant uns minuts.

                

Us puc assegurar que aquest pastís de llimona ha estat tot un èxit! Ens hem hagut de repartit els darrers talls ja que tothom en volia una mica més!!! 

Fixeu-vos en el tall:

               

Amb aquest senzill pastís triomfareu. Animeu-vos!

               
          
Bones Postres!

Montse.

2 de març del 2014

Galetes farcides de Melmelada

Comença el mes de març i ja tenim ganes de primavera, enrera queden aquells dies de rigorós hivern en els que venen molt de gust receptes carregades d'espècies i amb gustos que conviden a compartir històries a la vora del foc.
Per començar a rebre el bon temps avui farem aquestes galetes farcides de melmelada que he vist al magnífic blog Kanela y Limón, del que em confesso una gran fan.
Són senzilles de fer i si les fornegem amb una brotxeta clavada les podem presentar com un ram de flors al mig de taula, serà una sorpresa agradable i molt vistosa per als vostres comensals; i sobretot molt bona per acabar un àpat i compartir un cafè.

                       

Bé, anem per feina i posem-nos a estudiar la recepta.

Ingredients per la massa:

500 gr. de farina de força
125 gr. de sucre
125gr. de mantega freda
1 ou
2 rovells d'ou
Ratlladura d'1 llimona
1 pessic de sal
De 2 a 4 cullerades d'aigua freda

Per farcir i acabar les galetes:

Melmelada del gust que més us agradi o de varis
Ou batut 

Elaboració:

Barrejar tots els ingredients de la massa excepte l'aigua, podeu fer-ho amb les mans o en la batedora, fins que quedi una massa granulosa. Afegir l'aigua de cullerada en cullerada fins que vegeu que ja no en necessiteu més (a la recepta original només hi havia 1 ó 2 cullerades d'aigua, a mi me'n van fer falta 4).

Volqueu la massa sobre la superfície de treball i formeu dues boles, envoliqueu-les amb paper de film i deixeu-les a la nevera durant 2 hores aproximadament.

Un cop passat aquest temps estireu la massa amb un corró fins que tingui un gruix d'uns 2 ó 3 mm., ja que si la feu molt gruixuda us quedaran unes galetes massa gruixudes i espesses. Talleu cercles del tamany desitjat i amb un tallador més petit feu els talls a la meitat dels cercles per obtenir la tapa superior de les galetes.

Claveu una brotxeta als cercles que estan sencers i pressioneu un mica, poseu una culleradeta petita (de les de moka) de melmelada al centre i pinteu les vores amb l'ou batut; poseu les tapes superiors i amb un escuradents feu pressió tot al voltant de les galetes per fixar les dues parts. Pinteu les tapes amb ou batut i poseu les galetes al forn preescalfat a 180º C durant uns 15 minuts.

Deixeu refredar sobre una reixeta i ja les teniu a punt.

                       

Per portar-les a taula, jo les vaig clavar en un gerro ple de sucre com si fossin un ram de flors. Us agrada?

                        

Vigileu al posar la melmelada que no en poseu massa sinó quan estiguin al forn sobreeixidrà per damunt com podeu veure en aquestes de la foto; no són tant maques però igualment bones! 

Bé, espero que us animeu a fer aquestes divertides galetes. Ja veureu com causareu sensació!

Bones Postres!

Montse.



23 de febrer del 2014

Pastís de Plàtan i Xocolata amb SMB de 'Dulce de Leche'

Encara no havia utilitzat mai el 'dulce de leche' i aquesta setmana havia de fer un pastís amb aquest ingredient, només em faltava saber quins altres ingredients podrien combinar bé i se'm va acudir que el plàtan i la xocolata serien una bona elecció.
Vaig triar una recepta de 'El Rincón de Bea' a la que vaig modificar algun ingredient i aquest és el pastís que n'ha sortit.
                        

Anem amb la recepta:

Amb aquestes quantitats n'he tingut prou per 2 motllos: 1 de 18 cm. i 1 de 12 ( per un pastís petit)

Ingredients:

75 gr. de mantega a temperatura ambient
250 gr. de sucre
2 ous grans
1 culleradeta d'extracte de vainilla
210 gr. de farina normal, per a tot ús
50 gr. de xocolata en pols sense sucre
1 culleradeta de bicarbonat
1/2 culleradeta de sal
1 i 1/4 de culleradeta de llevat químic en pols 
2 plàtans madurs fets purè
250 ml. de nata líquida 

Ingredients per al farcit:

1/2 plàtan a trocets petits 
Ganache de xocolata o Nutella 
1/2 recepta de swiss buttercream de 'dulce de leche' ( només caldrà afegir al final de l'elaboració de la crema unes quantes cullerades, al gust, de 'dulce de leche')


Elaboració:

Preescalfar el forn a 180º C.

Engreixar els motllos amb mantega i enfarinar-los.

Posar el sucre i la mantega en el bol de la batedora i batre a velocitat mitja fins que la mescla estigui esponjosa. Afegir els ous un a un, no afegir el següent fins que el primer estigui ben incorporat, afegir la vainilla.

Baixar la velocitat al mínim i afegir el purè de plàtan, tot seguit afegir 1/3 de la mescla de farina i batre just fins que s'incorpori, afegir la meitat de la nata i seguir alternant amb la farina.

Repartir la massa en els 2 motllos i fornejar durant 35 minuts o fins que al clavar una brotxeta dins el pa de pessic surti seca.

Deixar reposar en el motllo uns 10 minuts, desmotllar i deixar refredar sobre una reixeta.

Per farcir el pastís, he fet 3 plaques de cada pa de pessic, he posat damunt de cada placa una capa de ganache de xocolata negra, una de làmines de plàtan i una de SMB de dulce de leche.
A la de dalt de tot hi he posat una capa de xocolata i he fet aquesta decoració de SMB amb la màniga pastissera i un broquet (boquilla) rodona grossa. Pel damunt hi he espolvorejat una mica de xocolata negra en pols amb l'ajut d'un colador fi.

                      

Una altra manera de decorar-lo pot ser aquesta, una bona capa de SMB de dulce de leche i amb el revés d'una cullera donar aquest aspecte irregular a tot el pastís. Pel damunt l'he regat amb una mica de dulce de leche i li he posat aquesta canoa de fondant de decoració ( ja què era per fer una sorpresa en un aniversari). Us agrada?

                      

Bé, espero que us hagi agradat aquesta recepta i us animo a que el feu a casa, si us agrada el plàtan aquest és el vostre pastís! L'esponjositat del pa de pessic us sorprendrà!

Bones postres!

Montse.

16 de febrer del 2014

Pastís Angry Birds de Maduixa i Nutella

No hi ha sensació més gratificant que veure la cara d'un nen en descobrir el seu pastís sorpresa el dia del seu aniversari! En aquesta ocasió el pastís anava decorat amb figuretes de fondant dels seus ídols televisius, els Angry Birds, i l'Aleix va quedar tan gratament sorprès que la seva mare em va assegurar que va ser tot un èxit. 
El pastís era un pa de pessic de maduixa farcit de melmelada de maduixa i Nutella que segons els assistents a la festa i les fotos del que en va quedar, estava boníssssim! 

                       


La recepta ja la coneixeu, és una dels nostres "bàsics": el pa de pessic (base per pastissos), al que només haureu d'afegir dues cullerades de pasta concentrada de maduixa enlloc de la vainilla i seguir amb la recepta normalment.
                   
                      


Com podeu veure al tall el pastís era molt alt, suficient per a tenir quatre bases del pa de pessic i dues capes de farcit de melmelada de maduixa i dues de nutella.

També hi va haver una altra sorpresa per a l'Aleix, uns cupcakes de maduixa farcits de ganache de xocolata negra coronats amb una swiss buttercream de maduixetes del bosc i decorats amb una estrella de fondant per recordar-li al protagonista de la festa que ell era l'estrella! 

                    

I aquí teniu tots els dolços junts! Animeu-vos a fer festes amb els nens, és una satisfacció immensa veure les seves cares!

                   

Bones Postres!

Montse.

2 de febrer del 2014

Pastís de Massa de Babà al Rom

Aquest pastís fa dies que em porta de corcoll; recentment vaig tenir l'ocasió de provar unes postres exquisides fetes per un dels grans de la nostra cuina, una estrella Michelin, i aquell pastisset que en un principi no m'atreia pel seu nom (massa de babà) va convertir-se en el protagonista de la taula per la seva presentació, el contrast de gustos i la delicadesa de la massa d'aquell pastisset posat un petit bol.


Vaig dir-me llavors, que havia de fer-lo a casa i em vaig posar a buscar receptes. Després de mirar-ne unes quantes em torno a decantar per la versió de Ladurée, ja què essent un pastís de procedència francesa, la recepta havia de ser perfecta! 

Es tracta d'una massa que haurem de deixar reposar 2 cops i el resultat és semblant al d'un brioix, la diferència radica en el toc final i l'acompanyament que hi vulguem posar; la recepta tradicional l'emborratxa amb un xarop de rom i cítrics i l'acompanya amb nata i fruita fresca. Jo he fet aquesta versió per començar però la imaginació és infinita així que segur que hi hauran moltes més variants.


Bé, comencem amb la recepta!

Ingredients per a un motllo de corona per a 8 raccions:

250 gr. de farina de rebosteria
15 gr. de sucre
1 pessic de sal
4 ous
20 ml. d'aigua
12 gr. de llevat fresc 
75 gr. de mantega a temperatura ambient

Ingredients per al xarop de rom i cítrics:

1 l. d'aigua
250 gr. de sucre
El suc i la pela d'1 llimona
El suc i la pela d'1 taronja
1 beina de vainilla
120 ml de rom negre

Pel muntatge del pastís:

300 ml. de nata per muntar
25 gr. de sucre glas
Fruites de temporada 
Rom negre

Elaboració de la massa:

Dissoldre el llevat en l'aigua.

Posar en el bol de la batedora ( també es pot fer a mà barrejant-ho amb una espàtula de fusta) la farina, el sucre, la sal, el llevat dissolt en l'aigua i 2 ous. Batre fins que la massa es desenganxi de les parets del bol. Afegir un altre ou i seguir batent fins que es torni a desenganxar la massa de les parets de bol. Afegir l'ou restant i fer el mateix.

Finalment incorporar la mantega a daus i seguir batent fins que la massa es torni a desenganxar de les parets del bol. 

Tapar la massa (dins el mateix bol) amb plàstic de cuina i deixar reposar a temperatura ambient fins que hagi doblat el seu volum (1 hora aprox.)

Preescalfar el forn a 170º C

Engreixar el motllo amb mantega, posar la massa dins una màniga pastissera (a la que fareu una obertura gran) i omplir el motllo. Deixar reposar la massa uns 20-30 minuts fins que hagi doblat el volum i fornejar durant 20 minuts.

Elaboració del xarop de rom

Posar en un caçó l'aigua, el sucre, les peles i el suc de la llimona i de la taronja (sense la part blanca, també podeu ratllar-les enlloc de pelar-les) i la beina i les llavors que haurem rascat de la vainilla. Deixar que bulli un mica. Treure del foc i colar-ho per treure'n totes les brosses. Afegir el rom.

Posar el xarop en una safata de forn i quan tinguem el pastís fora del forn, el desmotllem i el banyem pels dos costats en aquest xarop. Deixem escórrer sobre una reixeta. Tornem a escalfar el xarop i l'aboquem sobre el pastís. Deixem que es refredi.

Muntatge

Per presentar el pastís el posem en una safata i l'emborratxem amb rom (sense por, sigueu generosos). 

Muntem nata: batre la nata ben freda, quan comenci a espessir afegir el sucre i seguir batent fins que estigui ben muntada. Posar-la en una màniga pastissera amb broquet d'estrella i decorar el pastís.

Afegir fruites de temporada pel damunt i servir.


Us ha agradat? Doncs espero que el poseu en pràctica!

Bones Postres!

Montse.

26 de gener del 2014

Tatin de Poma

Seguint amb la meva inspiració del llibre de Ladurée, avui m'he decidit per un clàssic, el 'tatin de poma'. En una època en la que la fruita de temporada es limita a les pomes i alguns cítrics, aquesta és una bona manera de disfrutar de la fruita.

Es un pastís perfecte per acabar un àpat o per gaudir-lo amb un cafè a qualsevol hora. El gust dolç del caramel barrejat amb la poma fan que vingui de gust en tot moment.
Bé, anem per feina i comencem amb la recepta.

Ingredients per a un motllo de 25 cm de diàmetre:

11-12 pomes Golden
300 gr de sucre 
100 ml d'aigua
125 gr de mantega
1 placa de pasta de full rodona

Elaboració:

Posar el sucre i l'aigua en un caçó al foc i deixar bullir fins que tingui un color de caramel daurat. Retirar del foc, afegir la mantega amb compte i remenar fins obtenir una massa homogènia. Abocar-la en el motllo i deixar que refredi.

Pelar les pomes, treure'n el cor i tallar en 3 rodanxes grans.

Preescalfar el forn a 160ºC.

Col·locar els troços de poma en el motllo, verticalment i el més apretats possible. Han de quedar alts i apretats ja què s'encongiran molt durant la cocció.

Fornejar durant 90 minuts i deprés deixar refredar.

Posar la massa de pasta de full sobre les pomes i pressionar tot al voltant del motllo per a què quedin ben agafades dins la massa (així quan desmotllem no es mouran).

Preescalfar el forn a 180ºC i fornejar durant uns 35 minuts. Deixar refredar i guardar a la nevera un miním de 2 hores, així el caramel es compacta i la pectina de poma es gelifica (jo l'he deixat tota la nit).

Per desmotllar, escalfeu aigua en una olla i submergiu uns segons la base del motllo per tal d'estovar una mica el caramel, passeu un ganivet tot al voltant del pastís i gireu-lo sobre una safata de manera que la poma us quedi cara amunt.

I ja el podeu servir! 


Una bona manera de servir-lo és tornant-lo a escalfar a 120ºC dins el forn. 

Espero que us animeu a fer aquesta recepta, és molt senzilla encara que haureu de tenir una mica de paciència amb els temps de cocció i espera.


Un consell: no utilitzeu un motllo desmuntable ja què durant la cocció us regalimarà el suc de les pomes barrejat amb el caramel dins el forn i és un desastre! ( a mi m'ha passat, jeje...)


Bones postres! 

Montse.

20 de gener del 2014

Tartaleta de Crema Pastissera i Melmelada de Nabius


Avui faig proves amb el meu nou llibre 'Ladurée Sucré', ja me l'he repassat de principi a fi i em venen ganes de fer totes les receptes que hi surten. Si el teniu ja sabreu de què us parlo, la qualitat de les explicacions i la precisió en que cada pas està detallat ja denota aquest 'savoir faire' de la tan famosa pastisseria francesa Ladurée.


La recepta d'avui no és que sigui una còpia de cap de les receptes del llibre però he seguit alguns dels seus procediments per fer algunes parts d'aquest pastís, la crema pastissera és de la recepta del llibre. La massa és una pasta brisa dolça molt fàcil de fer.

Bé, anem a pams i comencem amb la recepta. He utilitzat un motllo de base desmuntable de 35 cm., però també ho podeu fer en motllos de tartaletes individuals.

Ingredients per a la massa:

300 gr. de farina normal
225 gr. de mantega freda
50 gr. de sucre glas
65 ml. d'aigua freda
1 pessic de sal

Amb aquestes quantitats a mi m'ha sobrat gairebé la meitat de la massa, però prefereixo fer aquesta quantitat i si en sobra es pot congelar.

Ingredients per la crema pastissera:

400 ml de llet semidesnatada
1 beina de vainilla
4 rovells d'ou
80 gr. de sucre granulat
30 gr. de farina de blat de moro 'maicena'
25 gr. de mantega

Elaboració de la massa:

Posar en un bol la farina, el sucre, la sal i remenar. Afegir-hi la mantega tallada a daus petits i treballar amb les mans fins formar una mescla terrosa, afegir-hi l'aigua i formar una bola. No ha de quedar enganxosa, si cal afegir-hi una mica de farina.

Dividir la massa en dos, envolicar amb paper film i deixar a la nevera durant una hora.

Un cop fora de la nevera estirar la massa amb el corró sobre la superfície de treball enfarinada donant un gruix d'uns 2 o 3 mm. Engreixar el motllo i posar-hi la massa, encaixant bé els racons del motllo.

Deixar el motllo dins la nevera durant una hora.

Prescalfar el forn a 170º C. Fer uns forats a la massa amb una forquilla, posar-hi al damunt paper de forn i uns pesos (llegums o el que tingueu) i posar al forn durant 20 minuts.

Treure del forn i deixar refredar abans de farcir.



Elaboració de la crema pastissera:

Posar la llet en un caçó, obrir la beina de vainilla per la meitat i amb un ganivet afilat treure'n les llavors; posar-les juntament amb les parts de beina dins la llet. Posar el caçó al foc fins que bulli. Retirar i tapar. Deixar reposar durant 15 minuts.

Mentrestant batre els ous amb el sucre fins que blanquegin, afegir la farina de blat de moro i remenar.

Treure la beina de vainilla de la llet i tornar posar el caçó a foc mig fins que bulli, abocar 1/3 part de la llet sobre la mescla d'ous i remenar, abocar aquesta mescla sobre la llet restant i deixar al foc fins que arrenqui el bull tot remenant amb les baretes per a que no s'engaxi la crema al caçó. Treure ràpidament del foc i deixar reposar 10 minuts. 

Passat aquest temps afegir la mantega i remenar fins que es desfaci. Tapar amb paper film fins el moment d'utilitzar.



Muntatge 

Un cop tenim la massa freda hi estenem al damunt una capa de crema pastissera (també freda) i pel damunt una altra capa més fina, de melmelada de nabius.

I ja el podeu servir. Ja veureu quin èxit! 

I per postres... blog de postres

Pot semblar una recepta complicada, però res de tot això, és molt senzilla nomès haureu de tenir una mica de temps per anar esperant les estones de refredat.

I per postres... blog de postres

Bones Postres!

Montse.


3 de gener del 2014

Galetes Springerle

A principis del mes de desembre vaig començar a fer proves amb aquestes galetes nadalenques, el seu orígen és trova al centre d'Europa se solien fer per Nadal i amb pocs ingredients tenien uns dolços molt gustosos.


En aquesta recepta es fa servir, enlloc del llevat en pols que coneixem en l'actualitat, un precursor d'aquest que es diu harsthorn o carbonat d'amoni que fa que les galetes s'endureixin.

També haurem d'utilitzar uns motllos especials, de fusta o de resina de fusta, que conformaran les típiques formes d'aquestes galetes. El secat previ a la seva cocció és un pas essencial per que els dibuixos quedin fixats.


S'ha de tenir una mica de paciència per fer-les, però val la pena posar-s'hi. 

La recepta l'he tret del blog de Cukiart Valencia, que són uns experts en aquesta matèria i als quals vaig poder conèixer en l'edició d'aquest any de la fira BCN & Cake.
 
Ingredients:

400 gr. de farina
100 gr. de maicena
1 cullerada de llet
1/4 de culleradeta de harsthorn
3 ous grans
340 gr. de sucre glas
57 gr. de mantega a temperatura ambient
1 pessic de sal
Unes gotes d'essència d'anís

Elaboració:

Barrejar la llet i el harsthorn en una tassa i deixar reposar de 30 a 90 minuts.

En el bol de la batedora (KA) batre els ous i la sal a alta velocitat fins que quedin ben esponjosos, baixar la velocitat al mínim i afegir lentament el sucre glas i la mantega. 

Afegir la llet amb el harsthorn i l'essència danís.

Canviar les baretes del robot per la pala i anar incorporant la farina i la maicena barrejades fins que la massa es desapegui de les parets del bol de la batedora.

Passar la massa sobre la superfície de treball enfarinada i acabar d'amassar si cal. Deixar reposar la massa a la nevera durant una mitja hora.

Estirar la donant-li un gruix d'1cm. o 1,5 cm. Amb un pinzell enfarinar lleugerament el motllo de les galetes springerle, pressionar el motllo sobre la massa i retirar-lo amb compte, retallar la galeta amb un tallador del mateix tamany dels motllos de les galetes i amb una espàtula trasportar-les a la safata de forn.

Deixar reposar les galetes 24 hores en un lloc sec. Passat aquest temps s'haurà endurit la superfície i així es mantindran les formes dins el forn.

Prescalfar el forn a 130º C i enfornar durant uns 20 minuts.

Vigileu el forn, aquestes galetes s'han de coure però no s'han de daurar, si veieu que es comencen a enrossir baixeu la temperatura; ja sabeu que cada forn és diferent.

Deixeu-les refredar sobre una reixeta.


* Aquestes galetes milloren el gust passades unes 3 ó 4 setmanes; es guarden en caixes de llauna perfectament i en bosses de celofan.

* Compte! No proveu la massa en cru, el harsthorn és irritant; un cop fornejades desapareix aquest efecte.


He hagut de fer vàries proves abans de que em sortíssin bé, però ha valgut la pena tenir aquestes petites joies per gaudir-les durant els àpats nadalencs.

Bones Festes i Bones Postres!

Montse.